Cançó infantil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cançons infantils)
Infotaula obra musicalCançó infantil

Modifica el valor a Wikidata
Forma musicalgènere musical
gènere poètic Modifica el valor a Wikidata
Àudio Modifica el valor a Wikidata
Gènerecançó infantil
Part desmall genre of folklore (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Una cançó infantil és una cançó popular enfocada als nens i joves.[1] Les lletres solen ser-ne molt senzilles i repetitives, perquè sigui més fàcil de memoritzar. Aquestes cançons han anat passant per via oral, com les nadales, per això solen tenir diverses versions. És una manera d'introduir als infants en el món de la música i contribueix al desenvolupament de la localització auditiva, cerebral i del reforçament de les emocions, i sovint van acompanyades de dramatitzacions.[2]

Els cants infantils són una activitat en la qual els nens, ja sigui jugant o cantant diferents melodies amb temes variats, amplien els seus coneixements. Això és degut a la gran diversitat de temàtiques que existeixen en el món de la música. Els nens prenen les paraules com una joguina i, per tant, és una eina per aprendre jugant. Per exemple ajuden a introduir conceptes bàsics com els números, els colors, objectes de la vida quotidiana i animals.

Una altra qualitat de la cançó infantil és el seu efecte relaxant que és notable en els infants. Quan tenen son, cantar-li una cançó, com per exemple una nana, és un molt bon recurs per calmar-los.

La llengua catalana és força rica quant a cançons populars d'aquest tipus. Solen aparèixer-hi éssers fantàstics i mitològics, com bruixes (Plou i fa sol) i gegants (El gegant del pi). També és molt comuna l'aparició d'animals (Cargol, treu banya; L'elefant amb bicicleta; El gall quiquiriquí; A la vora del camí). També existeix un gran nombre de cançons relacionades amb el temps, els esdeveniments atmosfèrics (Plou i fa sol; Sol, solet; La lluna, la pruna; Ara plou, ara neva).

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Vegeu texts en català sobre Cançó infantil a Viquitexts, la biblioteca lliure.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cançó infantil