Can Badiella

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Badiella
Imatge
Creu de terme de Can Badiella
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud231 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTerrassa (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCtra. N-150, km 15,700 a 1.000 m Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 32′ 55″ N, 2° 03′ 32″ E / 41.5487°N,2.058869°E / 41.5487; 2.058869
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC35360 Modifica el valor a Wikidata

Can Badiella és una masia de Terrassa (Vallès Occidental) protegida com a bé cultural d'interès local.[1][2]

Es troba al costat del torrent de la Betzuca i a l'inici del camí d'accés (a 300 metres de la masia i al costat de l'antic camí de Sant Quirze del Vallès a Matadepera) hi ha una notable creu de terme[3] que marcava els límits entre els antics termes parroquials de Sant Pere de Terrassa i Sant Julià d'Altura.[4]

Creu de Can Badiella[modifica]

A prop del mas s'hi troba la creu de Can Badiella, element que marcava els límits entre les parròquies de Sant Pere i Sant Julià.

Segons Joaquim Verdaguer:

"La Creu de can Badiella està situada a 300 metres d'aquesta masia, en el camí que va des de la carretera de Montcada a Can Sabater del Torrent, en l'encreuament que porta al mas. La creu marcava els límits de les parròquies de Sant Pere i de Sant Julià d'Altura. Aquest límit venia marcat pel camí de Sant Quirze del Vallès a Matadepera

La creu de terme sobre un bassament triple d'estructura circular. Dalt del fust un capitell ornamentat amb figures d'àngels esculpides. A sobre una creu grega esculpida  en pedra amb dues cares diferenciades: al frontis la imatge del Sant Crist i, al dors la de la Mare de Déu i el nen. La creu sembla l'original i no està estudiada. Probablement va passar desapercebuda durant el conflicte de la Guerra Civil o va ser amagada.

Quan es va produir l'agregació del poble de Sant Pere a Terrassa i Sabadell la línia divisòria del camí de Sant Quirze del Vallès a Matadepera, que separava la parròquia de Sant Pere amb la de Sant Julià d'altura, va ser desplaçada cap a l'est, pel camí que va de Sant Quirze a Sant Julià d'altura. Es per això que can Badiella i la creu de terme quedaren situades en el terme de Terrassa."

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Badiella
  1. «Can Badiella». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 20 juliol 2015].
  2. «Masies». Arxiu municipal de Terrassa. Ajuntament de Terrassa. [Consulta: 6 setembre 2015].
  3. «Camí Vell Sant Quirze Matadepera». Ajuntament de Terrassa. Medi Ambient. Arxivat de l'original el 3 de març 2016. [Consulta: 6 setembre 2015].
  4. Verdaguer i Caballé, Joaquim. «La creu de can Badiella». [Consulta: 6 setembre 2015].