Can Catero

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Catero
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Construcció1611
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura del Renaixement Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCornudella de Montsant (Priorat) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. del Tou, 2
Map
 41° 16′ N, 0° 55′ E / 41.27°N,0.91°E / 41.27; 0.91
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC11142 Modifica el valor a Wikidata

Can Catero[1] o també cal Catero,[2] és una obra del municipi de Cornudella de Montsant (Priorat) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Edifici de planta baixa, un pis i golfes. La part més important la constitueix la decoració que envolta la porta d'entrada, de llinda recta i d'estil renaixentista, amb carreus sobre-aixecats. L'equilibri serè de la façana és trencat per elements moderns, com els balcons, de construcció molt posterior. L'edifici és cobert per una teulada a dues vessants, de les que una vessa al carrer. Sobre la llinda de la porta hi ha un escut, amb un nom malmès i la data de construcció.[1] És al carrer del Tou, al costat de cal Miralles. El nom correspon a un malnom de la vila.[2]

Història[modifica]

L'aparició de construccions renaixentistes amb posterioritat o simultàniament a l'aixecament de l'església parroquial denota una clara influència de corrents renovadors i també d'una certa prosperitat econòmica. Tot això és palès en el nombre de construccions civils renaixentistes al municipi. Totes elles són bastides semblantment pel que fa a la decoració, centrada únicament en la portalada principal. Aixecada el 1611, mentre es construïa l'església parroquial, Cal Catero, al costat de la plaça de la Vila, degué ser una casa important. A la fi del segle xix i principis del segle xx, segurament, es refeu la façana i s'hi bastiren els balcons actuals.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Catero
  1. 1,0 1,1 1,2 «Can Catero». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 29 agost 2014].
  2. 2,0 2,1 Amigó, Ramon; Espasa Ballester, J. B. Noms actuals i pretèrits del terme antic de Cornudella de Montsant. Reus: Associació d'Estudis Reusencs, 1990, p. 154. ISBN 8440484364.