Can Martí del Mas Roig

(S'ha redirigit des de: Can Martí (Sant Pere de Ribes))
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Martí del Mas Roig
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicEclecticisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Pere de Ribes (Garraf) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióDarrere Solers, Sant Pere de Ribes (Garraf)
Map
 41° 15′ 09″ N, 1° 44′ 21″ E / 41.252484°N,1.739037°E / 41.252484; 1.739037
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC4472 Modifica el valor a Wikidata

Can Martí del Mas Roig o simplement Can Martí[1] és un edifici eclèctic del municipi de Sant Pere de Ribes (Garraf) protegit com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

Edifici aïllat, envoltat de tanca perimetral i format per planta baixa, dos pisos, coberta de teula i torratxa superior. La planta de grans dimensions, és gairebé quadrada. Les façanes són de composició simètrica, amb baluards als angles. La façana principal té a la planta baixa, tres obertures d'arc de mig punt i al primer pis hi ha centrada, una finestra geminada d'obertures d'arc de mig punt, emmarcada per motllures que simulen pilastres d'inspiració clàssica i amb elements decoratius a la part superior. Als costats hi ha finestres d'arc carpanell, emmarcades també per pilastres i coronades per un frontó triangular. Totes les obertures d'aquest pis tenen baranes. Al pis superior, les finestres són molt senzilles, d'arc de mig punt la central i d'arc carpanell les laterals. La façana es corona amb barana sinuosa on apareix centrada, la data del 1870, a més d'un rellotge de sol i un petit campanar superior de ferro.[2]

Història[modifica]

L'actual edifici de Can Martí, també conegut amb el nom de "El Mas Roig", va ser construït durant la segona meitat del segle xix, segons les inscripcions que hi figuren a la porta de la tanca lateral (1868), i al coronament de la façana principal (1870).[2] Amb tot la masia té uns origen més antics i fou habitada, primer per la família Roig i posteriorment pels Martí. Els primers estaven emparentats amb els Roig de la masia de la Serra. Els Martí apareixen documentats a partir del 1551. Entre les dues famílies donarien el nom compost a la masia a partir del segle xvi.[1] El 1865 l'americano Pau Soler i Morell comprà la masia antiga, amb els diners fets a les Amèriques i procedí a donar-li la forma i estructura actual. En aquests temps la masia també fou coneguda com a Can Girabals per ser Soler descendent dels Girabals, a Canyelles.[1] Després de la Guerra Civil la masia passà a propietat de Josep Antoni Giró i Puig, motiu pel qual fou coneguda com a Mas Giró.[1] A finals de la dècada de 1980 fou comprada per Antoni Albà Romeu, el qual hi traslladà la seva ganaderia de cavalls.[3]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Martí del Mas Roig
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Casas, Jordi «Can Martí del Mas Roig, una masia de somni» (pdf). Diari de Vilanova, 24-01-2003, p. 49 [Consulta: 21 abril 2015].
  2. 2,0 2,1 «Can Martí del Mas Roig». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 21 abril 2015].
  3. Martí, Núria «Can Martí del mas Roig» (pdf). L'Altaveu de Ribes, març 2011 [Consulta: 21 abril 2015]. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2016-03-04. [Consulta: 21 abril 2015].