Can Modolell de la Torre

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Modolell de la Torre
Imatge
Dades
TipusTorre de defensa Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVI, XX
Característiques
Estil arquitectònicGòtic tardà
Localització geogràfica
Entitat territorial administratival'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. de Josep Bordonau.
Map
 41° 21′ 37″ N, 2° 05′ 52″ E / 41.36022°N,2.09764°E / 41.36022; 2.09764
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC20594 Modifica el valor a Wikidata

Can Modolell de la Torre, altrament coneguda com La Talaia, és una torre de defensa del municipi de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) protegida com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

És un edifici de planta quadrada amb planta baixa i quatre pisos. La porta d'entrada és rectangular adovellada i, seguint el mateix eix, s'obre una finestra quadrangular a cada planta en els tres pisos següents. A l'últim pis s'obre, en cada una de les quatre cares, una galeria de tres arcs de mig punt. A la llinda de la porta es pot llegir la data "1587". El parament és de carreus ben devastats de petites dimensions, excepte les cantonades i l'emmarcament de les obertures que són de carreus més grans.

Història[modifica]

La torre, data el 1587, havia format part del Mas Modolell de la Torre, Can Modolell de la Torre o Mas Burguera i que al segle xvi posseïa no menys de 14 mujades (aproximadament 6,86 ha). Aquesta casa es trobava a l'actual carrer de Talaia, el qual es troba uns metres més enllà de l'actual ubicació de la torre, en direcció a Cornellà. El seu principal objectiu era protegir-se dels atacs corsaris a les costes catalanes, que a l'època eren força freqüents.

Quan la casa va ser enderrocada, la torre va ser traslladada pedra a pedra i reconstruïda el 1972 al seu emplaçament actual, al peu del carrer del Xipreret per la Diputació de Barcelona.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Modolell de la Torre
  • «Can Modolell de la Torre». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 abril 2012].

Enllaços externs[modifica]