Cap de turc

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «cap de turc (nus)».

Es denomina cap de turc una persona o grup de persones a qui s'atribueix la culpa d'alguna cosa de la qual no són culpables, amb el fi de desviar l'atenció del culpable de veritat.[1] De manera més específica, s'empra aquest apel·latiu per a qualificar aquells sobre qui s'aplica injustament una acusació o condemna per a impedir que els autèntics responsables siguin jutjats.[2]

Des d'una perspectiva històrica, en el període de les Croades, els croats van lliurar cruentes batalles contra els turcs. L'animadversió que es professaven ambdós bàndols era tan gran, que per a un cristià tallar el cap a un turc era una feta encomiable. Quan ho aconseguien, els croats penjaven el cap en un pal de vaixell o l'enfilaven en una llança com un trofeu[3] i els soldats l'acusaven de tots els mals haguts i per haver. Per aquest motiu, es diu que algú és un cap de turc, quan és objecte de tot els mals i acusacions de les quals els altres són els veritables culpables.

Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]

  1. cap de turc a Optimot
  2. Institut d'Estudis Catalans. Diccionari de la llengua catalana. Enciclopèdia catalana, 1995. ISBN 978-84-297-3981-7 [Consulta: 27 desembre 2011]. 
  3. Mohammed Salhi; Universidad Mohamed V. Facultad de Letras y Ciencias Humanas. Huellas comunes y miradas cruzadas: mundos árabe, ibérico e iberoamericano. Reino de Marruecos, Universidad Mohamed V, 1995 [Consulta: 27 desembre 2011].