Capa límit atmosfèrica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta pel·lícula és una visualització combinada de la dinàmica de PBL i vent sobre la conca de Los Angeles per un període d'un mes. El moviment vertical de l'ABP està representada per la "manta" gris. L'altura de la PBL és impulsada en gran manera per la convecció associada amb el canvi de temperatura de la superfície de la Terra (per exemple, augmenta durant el dia i baixa la nit). Les fletxes de colors representen la força i direcció dels vents a diferents altituds.

La capa límit atmosfèrica també coneguda com a capa límit planetària és la part més baixa de l'atmosfera i el seu comportament està directament influenciat pel seu contacte amb la superfície planetària. A la Terra normalment respon als canvis en la superfície en una hora o menys. En aquesta capa les quantitats físiques com la temperatura, la humitat, etc. mostren fluctuacions ràpides la turbulència i la mescla vertical són acusades. Sobre aquesta capa límit es troba l'atmosfera lliure on el vent és aproximadament vent geostròfic (paral·lel a les isòbares) mentre que dins d'aquesta capa límit el vent està afectat pel forces de resistència aerodinàmica i va perpendicular a les isòbares. L'atmosfera lliure no és turbulenta o només ho és de manera intermitent.[1][2][3]

Referències[modifica]

  1. Wizelius, Tore. Developing Wind Power Projects. Londres: Earthscan Publications Ltd, 2007, p. 40. ISBN 1-84407-262-2. «The relation between wind speed and height is called the wind profile or wind gradient.» 
  2. Brown, G. Sun, Wind & Light. Nova York: Wiley, 2001, p. 18. ISBN 0-471-34877-5. 
  3. Hadlock, Charles. Mathematical Modeling in the Environment. Washington: Mathematical Association of America, 1998. ISBN 0-88385-709-X. 

Enllaços externs[modifica]