Capella de Sant Vicent Ferrer d'Onda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Capella de Sant Vicent Ferrer
Imatge
Façana
Dades
TipusEremitori Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xviii
Característiques
Estat d'úsbo
Estil arquitectònicBarroc
MaterialMaçoneria de pedra i morter de calç
Mesura10 (amplada) × 8 (longitud) m
Altitud184 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaOnda (la Plana Baixa) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióBarri de la Moreria
Map
 39° 58′ N, 0° 16′ O / 39.96°N,0.26°O / 39.96; -0.26
Bé immoble de rellevància local
Identificador12.06.084-009
Activitat
DiòcesiSogorb-Castelló
FestivitatSant Vicent Ferrer
5 d'abril

La capella de Sant Vicent Ferrer d'Onda és un edifici cantoner entre el carrer de Sant Vicent i el carrer de la Moreria, en el barri de la Moreria.

Història[modifica]

La capella fou construïda en la segona meitat del segle xviii,[1] l'altar en 1792 i la decoració de les parets interiors es va realitzar en 1875.

És un Bé de Rellevància Local amb la categoria de Monument d'Interès Local per la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat Valenciana, del Patrimoni Cultural Valencià.[2]

Arquitectura[modifica]

Edifici de planta central cobert amb cúpula sobre tambor octagonal amb finestres en les seues cares. La façana, amb queixals en els cantons, presenta dos cossos: l'inferior, tot de carreus, amb una senzilla portada d'arc recte, i el superior, centrat en una finestra, rodejada per arquitectures fingides hereues dels plantejaments arquitectònics de València, i amb un retaule ceràmic del sant. Corona la façana una cornisa mixtilínia rematada per una espadanya pilastrada amb frontó curvilini partit.

En l'interior, pilastres corínties en els cantons, i jòniques en el tambor, i l'altar emmarcat per quatre columnes corínties. Les petxines de la cúpula estan decorades amb sants de l'orde dels Dominics i les parets apareixen cobertes de pintures simulant marbres.

Festivitat i tradicions[modifica]

Segons la tradició, l'ermita fou construïda en el lloc en que predicà el sant, durant la seua visita, l'any 1412, al mig de l'aljama mudèjar, i prop del barri jueu, i aconseguí nombroses conversions.

Sant Vicent Ferrer és el patró del barri de la Moreria, i en el seu honor se celebren actes religiosos i festes populars com els bous al carrer i les revetlles.

Referències[modifica]

  1. Sánchez Adell, José; Rodríguez Culebras, Ramón; Olucha Montins, Fernando. Castellón de la Plana y su provincia. Castelló: Inculca, 1990, p. 272. ISBN 84-404-7693-0
  2. Publicada en el DOGV núm. 5.449, de 13 de febrer de 2007. Abans ja hi havia estat inclòs com un dels elements significatius en la qualificació del recinte històric de la població com Conjunt Històric, segons el Decret 852/1967, de 6 d'abril, publicat en el BOE de 25 d'abril de 1967.

Bibliografia[modifica]

  • Campos González, C.; Vila Ferrer, S. Catàleg del patrimoni arquitectònic del terme municipal. Onda (Plana Baixa). Onda: Ajuntament (maig, 1987). folis. 224-225.
  • Gil Saura, Yolanda. Arquitectura barroca en Castellón. Castelló: Diputació, 2004. pp. 455-456. ISBN 84-89944-93-8.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Capella de Sant Vicent Ferrer d'Onda