Caranquis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaCaranquis
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata
CapitalQuito Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Idioma oficialCaranqui Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Anterior
Creació980 Modifica el valor a Wikidata
SegüentImperi Inca Modifica el valor a Wikidata

Els caranquis foren una ètnia ameríndia que va desenvolupar la cultura Cara, que va florir a la costa de l'Equador, on ara és la província de Manabí, al primer mil·lenni de la nostra era.

Història[modifica]

Al segle X dC, van seguir el riu Esmeraldas fins a l'alta vall andina que es va desenvolupar com la ciutat de San Francisco de Quito. Van derrotar la tribu local dels Quitu i van establir un regne. La cultura combinada Quitu-Cara també es coneixia com la civilització Shyris o Scyris, o la civilització Caranqui, va prosperar des del 800 dC fins a la dècada del 1470.[1]

Durant més de quatre segles sota els reis, anomenats "shyris", del Cara, el Regne de Quito va dominar gran part de les terres altes de l'Equador modern. Els cara i els seus aliats van ser derrotats a les èpiques batalles de Tiocajas i Tixán el 1462, per un exèrcit de 250.000 homes dirigits per Túpac Yupanqui, el fill de l'Emperador dels Inca.[2] Després de diverses dècades de consolidació, el Regne de Quito es va integrar a l'Imperi Inca.

El 1534 la cultura Quitu-Cara fou conquerida pels espanyols. Es van extingir com a tribu principalment a causa de l'exposició a noves malalties infeccioses europees, que van patir un gran nombre de víctimes mortals. A més, els conqueridors espanyols es van casar amb dones de Quitu-Cara. Els seus descendents van continuar casant-se, produint la població mestissa de la regió que es va anar desconnectant de la seva ascendència indígena.

Els historiadors Jacinto Jijón y Caamaño i Alfredo Pareja Diezcanseco van qüestionar l'existència d'aquest Regne i van suggerir que es tractava d'un llegendari relat prehispànic. No s’havia trobat cap prova arqueològica de Quitu.[3]

Però, a principis del segle XXI, es va trobar una important troballa de tombes sofisticades, que data del 800 dC, al barri de Quito, de la Florida. Mesuren 20 metres de profunditat i contenen les restes d'un total de 10 individus en tres nivells, acompanyats de productes greus de tèxtils, peces tallades i menjar i beguda per al més enllà. El Museu de Florida es va inaugurar el 2010 al barri per contenir artefactes i material interpretatiu relacionat amb la cultura Quitu, incloses les figures d’un home i una dona vestides amb roba tradicional Quitu.

Llegat[modifica]

La llengua caranqui es conserva en topònims, com la ciutat de Carán, i el terme marcial Shyri, encara en ús a l'exèrcit equatorià.

Referències[modifica]

  1. "Ecuador Culture & Human History of the Northern Andes." Arxivat 13 May 2011[Date mismatch] a Wayback Machine. Ecuador Travel Guide. (retrieved 3 May 2011)
  2. Cevallos Alfredo Tinajero and Amparo Barba González "Chronology of a Brief History of Ecuador". No date.
  3. "Entre mitos y fábulas: El Ecuador Precolombino." Arxivat 4 November 2010[Date mismatch] a Wayback Machine. Ernesto Salazar. (retrieved 30 Sep 2012)