Vés al contingut

Carilló de vent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un carilló de vent metàl·lic

Els carillons de vent[1] o campanetes de vent són una mena d'instrument de percussió construït per uns tubs, varetes, campanes i altres objectes suspesos, generalment fets de fusta o metall. Els tubs i varetes estan suspesos juntament amb alguna sort de pes i un objecte que colpeix les varetes o tubs quan la superfície amb el pes es mou per l'embranzida del vent. En general, es pengen a l'exterior d'edificis o residències com a decoració visual. En general, a l'ésser un pes guiat pel moviment del vent, sol considerar-se un instrument de so de música aleatòria. Això fa possible que mitjançant el moviment de l'aire es puguin crear també melodies simples o acords trencats.

Història

[modifica]

Antiga Roma

[modifica]
«Tntinnabulum» e bronze, Roma, segle i I d. C., Museu Britànic

Els carillons de vent romans es fabricaven amb bronze i es deien «tintinnabulum». Es penjaven enjardins, patis i pòrtics on el vent els permet dringar. Les campanes espantaven els esperits malèvols, la qual cosa es combinava amb un fal·lus per a augmentar la seva eficàcia, el qual era també un símbol de fortuna i un amulet contra el mal d'ull.[2] La imatge mostra un exemple d'un fal·lus amb ales i els peus d'un animal. Aquestes il·lustracions n'augmentaven el poder protector.[3]

Sons i música

[modifica]
Carilló de vent fet de bambú

Imatges

[modifica]

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. [enllaç sense format] https://questionspuntualsdellengua.blogspot.com/2016/10/el-termcat-i-la-llengua-dus-real.html
  2. Catherine Johns. Sex or Symbol?: Erotic Images of Greece and Rome. Taylor & Francis, 1982, p. 66–68. 
  3. «Bronze phallic wind chime (tintinabulum)». British Museum. Arxivat de l'original el 18 d'octubre de 2015. [Consulta: 12 març 2020].

Enllaços externs

[modifica]