Carles Isern i Vinyas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCarles Isern i Vinyas
Biografia
Naixement31 octubre 1843 Modifica el valor a Wikidata
Mataró (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 juliol 1862 Modifica el valor a Wikidata (18 anys)
Mataró (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómúsic Modifica el valor a Wikidata

Carles Isern i Vinyas (Mataró, 31 d'octubre de 1843 - ibídem, 3 de juliol de 1862[1]) fou un músic català, fill de Jaume Isern (1798-1880), el qual també fou músic.

Biografia[modifica]

Cec de naixement, segons un dels seus biògrafs, als dos anys, començà tocar al piano diversos motius d'òpera amb una sola veu i a executar harmonies per diferents tons d'una forma admirable, arribant el seu instint musical fins tal punt, que quan escoltava al piano o un altre instrument sons aïllats o consonàncies, deia en l'acte les notes dels sons que havia escoltat. Als tres anys i mig coneixia perfectament l'harmonia, sense que ningú li hagués ensenyat. Encara no havia complert vuit anys, tocava el violí amb la major facilitat, i després es dedicà a compondre difícils exercicis per a estudis.

A més estudià les llengües llatina, grega, hebrea, francesa i alemanya, i arribà a tocar 20 instruments distints, especialment l'harmònium, piano, violoncel, guitarra i, més que cap altre, el violí. Es diu que interpretava les obres per a violí de manera meravellosa.

Des d'infant compartí amb el seu pare el càrrec d'organista de l'església de Mataró, i després a Barcelona, el professorat. En els seus últims temps escriví difícils exercicis musicals. però la mort truncà molt primerencament una carrera que s'anunciava gloriosa.

Referències[modifica]

  1. «Barcelona». Diario de Barcelona, 04-07-1862, pàg. 5987 (3a del dia).

Bibliografia[modifica]