Carrer de Miquel de Roncalí i Destefanis (Cornellà de Llobregat)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Carrer de Miquel de Roncalí i Destefanis
Imatge
Altres nomsCarrer de les Escaletes
Dades
TipusCarrer Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióInventariat: 1856 - s. XX
No inventariat: s.XX - segle xxi
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular
racionalisme arquitectònic Modifica el valor a Wikidata
Mesura432 (longitud) m
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCornellà de Llobregat (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióBarri Centre
Map
 41° 21′ 17″ N, 2° 04′ 09″ E / 41.354747°N,2.069115°E / 41.354747; 2.069115
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC18433 Modifica el valor a Wikidata

El carrer de Miquel de Roncalí i Destefanis, conegut també com a carrer de les Escaletes, és una via del Barri Centre de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat). Conté un conjunt arquitectònic inclòs com a bé cultural d'interès local en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i pren el nom de Juan Miguel de Roncali, enginyer militar espanyol i comte de Roncali que va residir els darrers anys de vida a la ciutat cornellanenca.

Història[modifica]

El carrer de Miquel de Roncalí, que uneix el carrer Rubió i Ors amb la plaça de l'Església, presumiblement es va obrir i acabar d'urbanitzar cap al 1865, data en què es van obrir també el carrer de l'Ametller (popularment conegut com a carrer de la Llet), el darrer tram del carrer Rubió i Ors —històricament Carrer Major, que connectava l'antiga carretera de Sant Boi amb la planta elevadora de la Societat General d'Aigües de Barcelona— i es va finalitzar la rambla, amb la qual cosa el centre va adquirir definitivament la fesomia que encara conserva, amb poques variacions substancials.[1][2] Actualment s'estén cap al sud fins a l'Avinguda del Llobregat, límit urbà del municipi amb el Parc Agrari del Baix Llobregat.

Conjunt inventariat[modifica]

El tram superior d'aquesta via està inventariat com a Bé cultural d'interès local (BCIL) dins l'apartat històric del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de Cornellà de Llobregat de l'any 1996, sota un règim de protecció ambiental per a entorns immediats del conjunt i que es limita a parts de l'element catalogat (classificació B-2), alhora que està registrat en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.[2] El conjunt està format en les seves dues terceres parts inferiors per habitatges del segle xix de planta baixa i un o dos pisos, amb coberta de teula. També en formen part un grup de cases modernes, de novíssima factura i d'estil racionalista, que respecten l'alçada dominant al carrer i contribueixen a donar suport al conjunt a través de les obertures i els volums, el color i les plantes de les terrasses.[1]

Per altra banda, la part més alta del carrer que condueix directament a la plaça de l'Església i d'una marcada pendent, està resolta en forma de passeig amb esglaons de llambordins i una doble filera de castanyers; de la qual la via pren el nom popular de "carrer de les Escaletes".[1][3] En aquest passeig en desnivell, s'hi troba alhora l'Institut Municipal d'Esports, també inventariat.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Conjunt carrer Miquel Roncali». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 2 febrer 2018].
  2. 2,0 2,1 Matas Dalmases, Salvador; Bohera Abril, Helena; Garcia Giral, Cristina; Manzano Saló, Marc; Montoto Manent, Roger «Revisió del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Històric, Artístic i Arquitectònic i Catàleg de Cornellà de Llobregat. 1996» (PDF). Ajuntament de Cornellà de Llobregat, 2001. Arxivat de l'original el 2018-02-02 [Consulta: 2 febrer 2018].
  3. «Cornellà Natura a peu. Guia d'itineraris» (PDF). Ajuntament de Cornellà de Llobregat, n.d..
  4. «Institut Municipal d'Esports». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 2 febrer 2018].