Carta d'Atenes
Tipus | document |
---|---|
Epònim | Atenes |
Creació | 1933 |
Publicació | octubre 1943 |
Autor | Le Corbusier i Et alii |
La Carta d'Atenes és un manifest urbanístic creat en el IV Congrés Internacional d'Arquitectura Moderna. (CIAM) l'any 1933. Però no va ser publicat a Atenes fins a l'any 1941, que va servir com a base pel que es coneix actualment com a arquitectura moderna, on prevalen el pensament racionalista i especialment els plantejaments fets per arquitectes com Le Corbusier.
La Carta d'Atenes va ser un document crucial en la història de l'urbanisme i l'arquitectura, adoptat durant el Congrés Internacional d'Arquitectura Moderna (CIAM) a Atenes el 1933. Aquest congrés va reunir destacats arquitectes i urbanistes de l'època, que buscaven abordar els reptes plantejats per la urbanització i el creixement de les ciutats en el context de l'Europa d'entreguerres.
La Carta d'Atenes es va desenvolupar com a resposta col·lectiva a les transformacions socials, econòmiques i tecnològiques que afectaven el disseny i la planificació urbans. El document va abordar qüestions clau relacionades amb l'urbanisme, l'habitatge i l'organització de l'espai públic, amb l'objectiu d'establir principis que guiessin el desenvolupament urbà de manera més eficient i humana.
Entre els temes clau abordats a la Carta d'Atenes s'inclou la necessitat de separar les funcions urbanes, com ara l'habitatge, el treball i el lleure, per tal de millorar la qualitat de vida dels habitants urbans. També va advocar per la importància de la planificació integral, la participació comunitària i la consideració dels aspectes socials en el disseny urbà.
La Carta d'Atenes va influir significativament en la planificació urbana i l'arquitectura moderna i va contribuir a la formulació de polítiques i pràctiques que van afectar el desenvolupament urbà a tot el món. Tot i que ha estat objecte de crítiques i revisions al llarg del temps, el seu impacte perdura com una fita a la història de l'urbanisme, reflectint les aspiracions i preocupacions d'una època determinada en l'àmbit de l'arquitectura i el disseny urbà.
Aquests principis van exercir una considerable influència en el desenvolupament de les ciutats europees després de la Segona Guerra Mundial.
El Congrés d'Atenes
[modifica]El Congrés d'Atenes va ser una destacada acció europeísta abonada pel Consell Internacional de Museus, que forma part de l'Institut de Cooperació Intel·lectual, una entitat vinculada a la Societat de Nacions. Les conclusions del congrés van ser presentades davant de l'assemblea de la Societat de Nacions.
Referències
[modifica]- ↑ «Carta de Atenas de 1933 del CIAM - Urbipedia» (en castellà). » Alberto Mengual Muñoz » (Ana) » Iñaki M.B..
- ↑ «la carta de atenas (1931). el primer logro de cooperación» (en castellà), 2013.
Bibliografia
[modifica]- ↑ Jeanneret-Gris, Charles-Édouard (Le Corbusier). Principios de urbanismo (La Carta de Atenas) (en castellà). Aribau, 185, 1r. - 08021 Barcelona: Planeta-De Agostini, S.A. (1933). ISBN 84-395-2188-X.