Casa de Lara

Infotaula de geografia físicaCasa de Lara
Localització
Entitat territorial administrativaEspanya Modifica el valor a Wikidata
Map
 38° 39′ 26″ N, 0° 53′ 40″ O / 38.657331°N,0.894378°O / 38.657331; -0.894378
TipusJaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata

Casa de Lara és un poblat de l'edat del bronze situat al nord de Villena (Alt Vinalopó, País Valencià), a la zona de Casas de Cabanes y Las Fuentes.[1] El jaciment, que té aproximadament un quilòmetre d'extensió, va ser descobert per l'arqueòleg José María Soler García.

Excavacions i troballes[modifica]

Durant les excavacions, intenses però superficials, s'han trobat més de 50 000 peces de sílex, en general ben treballades.[1] S'hi han trobat també nuclis de fulles i resquills, grans eines d'ofita, calcària o quarsita, així com micròlits geomètrics i una sèrie de puntes de fletxa bifacials de diverses tipologies. S'hi han recuperat així mateix destrals polides d'ofites verdoses, xicotets exemplars de sil·limanites vinçades, braçalets de calcària o de pectuncle i mol·luscs perforats. Entre aquests últims abunden els exemplars d'escopinyes per adornar ceràmiques, de les quals s'han trobat, igual que en l'Arenal de la Virgen, nombrosos fragments impresos o cardials al costat d'una àmplia gamma de ceràmica decorada: relleus, digitaciones, ungulacions, vores picades, incisions, clotxetes, etc. Les peces de metall són relativament escasses, d'entre les quals cal destacar un punyal de llengüeta realitzat en coure o bronze.

Organització social[modifica]

Amb tot, escassegen les fulles dentades i els elements de falç, que solen ser abundants en els jaciments de l'Edat del Bronze, per la qual cosa els habitants van haver de practicar una agricultura cerealista incipient.[1]

Voltants[modifica]

En les proximitats del poblat, concretament al proper tossal de la Casa del Molinico, es van destruir alguns enterraments que podrien haver pertangut als habitants de Casa de Lara.[1] Una miqueta més al sud, al Cabezo de Las Cuevas, es van trobar enterraments propis de l'Eneolític llevantí en cova, entre les quals destaquen la Cova de Las Lechuzas i la Cova de Las Delicias, que han proporcionat aixovars funeraris.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Casa de Lara». A: Gran Enciclopedia Temática de la Comunidad Valenciana. Geografía. Editorial Prensa Valenciana, 2009.