Casamartina

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casamartina
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XIII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud629 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaFreixinet (Solsonès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 56′ 12″ N, 1° 34′ 32″ E / 41.9367°N,1.57542°E / 41.9367; 1.57542
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC17573 Modifica el valor a Wikidata

Casamartina[1] és una masia del municipi de Riner (Solsonès) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Portal

Gran masia de planta rectangular fortificada. Teulada a doble vessant i orientada nord-sud. La façana principal, a la cara est, té una porta d'arc de mig punt adovellada i finestres de petites dimensions allindades; és visible un arc tapiat i amb una finestra construïda al damunt.

Queden restes d'antics murs que murallaven la casa i el portal a la cara sud. A la cara nord hi ha una petita finestra gòtica, l'eixida i el pou amb corriola exterior.

Dins la casa hi ha una petita capella dedicada a la Mare de Déu de les Neus.

La planta baixa és amb sòl de pedra i el sostre amb bigues. La porta té la data de 1719. El parament és de carreus tallats i en filades al davant i irregulars a la part de darrere (sense tallar).[2]

Al davant de la casa hi ha el cobert, amb porta d'arc de mig punt i la premsa de vi al costat. El parament és de carreus tallats i en filades.[2]

Capella[modifica]

Façana de la capella

La capella està dedicada a la Mare de Déu de les Neus. A la façana hi ha la porta d’accés, adintellada. La llinda de la porta conté la inscripció "1753". Sobre aquesta porta hi ha un òcul circular, cobert amb barrots de ferro.

Història[modifica]

Hi ha notícies de l'existència de la casa al segle xiii. El 15 de desembre de 1774, Josep Casamartina fou nomenat batlle de les quadres de Mariscots, Vilaseca i Albareda que eren del Col·legi de Solsona[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casamartina
  1. Aquest topònim figura al «Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya». www.gencat.cat. Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya, 01-01-2015.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Casamartina». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 27 agost 2015].