Vés al contingut

Castell de Javakhaant

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Castell de Javakhaant
Imatge
Nom en la llengua original(ka) დრისის ჯავახაანთ ციხე Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusFortalesa Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud713 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaKaspi Municipality (Geòrgia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióXida Kartli Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 51′ 58″ N, 44° 17′ 04″ E / 41.866094°N,44.284419°E / 41.866094; 44.284419
Monument Cultural destacat de Geòrgia

El castell de Javakhaant (en georgià: დრისის ჯავახაანთ ციხე) és una fortalesa situada al cim d'una roca, sobre la riba esquerra del riu Tedzami, a 400 metres a l'oest del llogaret de Chqopiani, districte de Kaspi, a la regió de Xida Kartli, Geòrgia. El complex consta d'un castell, una muralla, una església, una torre i un palau. Des del 2006, la fortalesa ha estat reconeguda com a Monument Cultural destacat de Geòrgia.[1]

Història i arquitectura[modifica]

La fortalesa data de l'edat mitjana i no n'hi ha gaires referències històriques. Va pertànyer a la família Jawahavishvili.[2] El complex tenia un mur amb decoracions intricades. Els constructors van utilitzar capes rocoses en totes les parts. Tots els edificis, llevat de l'església, estan construïts amb pedra arenosa i llambordes.[3] Al nord es troba una torre, i al sud hi ha un palau, que ara com ara està força arruïnat. L'església, que és a la part superior del castell, és de tipus de planta de saló i està construïda amb un quadrat de tosca tuf verda.[4] Porta el nom d'església de Sant Jordi i la seva entrada és en la paret oest. El complex també allotja edificis agrícoles que han estat seriosament danyats.

Es pot arribar al castell des de l'est per un viarany a través del bosc, així com des de l'oest, encara que el camí és molt més difícil. A l'est del castell, a poca distància del barranc al costat oposat del pujol, n'hi ha una petita església amb una entrada al sud.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Zakaraia P., Enciclopedia soviética georgiana, vol. 3, p. 639, Tb., 1978.
  • Descripción de los monumentos georgianos de historia y cultura, vol. 5, p. 219-220, Tb., 1990.