Castell de Kerjean

Infotaula de geografia físicaCastell de Kerjean
Imatge
TipusChâteau Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaSaint-Vougay (Bretanya) Modifica el valor a Wikidata
Map
 48° 34′ 50″ N, 4° 08′ 50″ O / 48.5806°N,4.14722°O / 48.5806; -4.14722
Format per
Dades i xifres
Monument històric catalogat
Data29 abril 1911
IdentificadorPA00090442
Activitat
Creació1542 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcdp29.fr Modifica el valor a Wikidata

El castell de Kerjean és una construcció del segle xvi que es troba a la localitat de Saint-Vougay (departament de Finisterre, Bretanya, França).[1]

Testimoniatge de la prosperitat de Bretanya, aquesta antiga residència senyorial és un dels exemples més bells d'arquitectura renaixentista de la regió. Està classificat com a Monument històric de França des de l'any 1911.

Louis-François Cassas: vista de Kerjean (dibuix de 1777)



Història[modifica]

Construcció[modifica]

A la segona meitat del segle xvi Bretanya i en particular la regió de Léon travessen un període de prosperitat econòmica. És en aquest context en el qual s'inscriu la construcció de la residència de la família Barbier, que anava a superar a totes les residències nobles de la regió.[2]

Lloc de recepció i d'esplai, l'edifici segueix les regles de l'arquitectura del Renaixement. No obstant això les preocupacions dels Barbier no foren exclusivament estètiques, ja que es va ordenar igualment la construcció d'un fossat i d'un recinte emmurallat de forma trapezoïdal flanquejat per un petit bastió en cadascun dels angles, conjunt completament adaptat als últims progressos de l'arquitectura militar de l'època.

Així mateix es va crear un extens parc al seu al voltant i un gran colomar fet amb carreus.

Segles XVII, xviii i xix[modifica]

A l'any 1618 els Barbier van demanar a Lluís XIII que el seu domini fos erigit en marquesat. No obstant això durant la resta del segle l'edifici va ser desatès i no va recobrar la seva esplendor fins que la família Coatanscour ho va adquirir.

Testimoni d'aquest moment va ser el fast amb el qual la marquesa de Coatanscour rebia als seus convidats, període que acabaria després del seu arrest i posterior guillotinat durant la Revolució Francesa.

Després de passar breument per mans de l'estat durant la Revolució, el castell de Kerjean és venut a la família Brilhac, qui desmantella en part el castell.

Segle XX[modifica]

Després de passar a ser propietat d'altres famílies durant el segle xix, finalment l'estat francès va adquirir el castell l'any 1911.[3]

Des de 1985 el conjunt ha passat a ser propietat del Conseil général du Finistère, qui va completar la seva restauració l'any 2005.[4]

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Château de Kerjean – Official Site – Practical Information». General Council of Finistère (local government). [Consulta: 3 setembre 2014].
  2. «Ministry of Culture – Historical Monuments – Château de Kerjean and Breton Museum» (en francès). Ministry of Culture and Communication (France). [Consulta: 3 setembre 2014].
  3. «Chemins du patrimoine en Finistère – Kerjean – Park». General Council of Finistère (local government). [Consulta: 3 setembre 2014].
  4. [enllaç sense format] http://www.cdp29.fr/fr/presentation-kerjean (en francès).

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Kerjean