Castell de Montpalau

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 11:45, 1 gen 2017 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Per a altres significats, vegeu «Castell de Montpalau (desambiguació)».
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Montpalau
Imatge
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsEn resten alguns murs i part de la torre de l'homenatge
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
ComarcaMaresme
 Pineda de Mar
LocalitzacióAl cim del turó de Montpalau
Map
 41° 38′ 32″ N, 2° 40′ 13″ E / 41.64223°N,2.67035°E / 41.64223; 2.67035
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1241-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0005591 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC1382 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC1117 Modifica el valor a Wikidata

El castell de Montpalau és un castell al cim del turó de Montpalau, als vessants pinedencs del massís del Montnegre. La jurisdicció senyorial del qual abastava un extens territori que comprenia una bona part de l'Alt Maresme, des d'Arenys fins a Hortsavinyà, al límit dels dominis del castell de Palafolls.

Cal destacar que aquest castell tenia un paper de fortalesa, no una funció residencial o d'habitatge permanent. La seva funció era més aviat simbòlica, d'intimidació de la pagesia i punt d'encontre esporàdic dels cavallers en les seves guaites (tasques de vigilància). Molts segles abans de la construcció del castell, el lloc havia estat ocupat per un assentament ibèric que ha deixat nombrosos vestigis, datables a partir del segle IV aC, poblament que va tenir continuïtat en època romana. Probablement, la major part de la pedra d'aquest antic assentament degué ser utilitzada per a l'edificació del castell medieval, que es troba documentat des de mitjan segle XI, quan Umbert Odó i la seva muller Sicardis, senyors del Montseny, juraven fidelitat al comte Ramon Berenguer I pels castells de Montpalau (Mont Palaz) i Gironella. Durant el segle XII, els vescomtes de Cabrera van anar adquirint el ple domini de la jurisdicció de Montpalau, possessió que van mantenir fins al 1574, quan va ser venuda a Francesc I de Montcada, marquès d'Aitona.

Durant el segle XVII, la batllia de Montpalau comprenia els termes de Pineda de Mar, Sant Pere de Riu, Hortsavinyà, Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Calella, Sant Cebrià de Vallalta i Sant Iscle de Vallalta. Dels Montcada va passar per via matrimonial als ducs de Medinaceli (segle XVIII).

De la fortalesa medieval en resten alguns murs i restes de la torre de l'homenatge, caiguda en grans blocs; també restes de les muralles del recinte superior, encara en una bona alçària – fins al segon pis- i restes de la capella dedicada a Sant Miquel. El castell era fet de pedres calcàries mitjanes, més o menys afilerades i unides per morter de calç i sorra. Es creu que al segle XV ja era força malmès.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Montpalau