Castell de San Carlos (La Palma)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de San Carlos
Dades
TipusCastell i fort Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBreña Baja (Santa Cruz de Tenerife) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióBreña Baja Modifica el valor a Wikidata
Map
 28° 39′ 43″ N, 17° 45′ 44″ O / 28.662056°N,17.76215°O / 28.662056; -17.76215

El castell de San Carlos va ser una fortificació costanera situada en el municipi espanyol de Breña Baja, a l'illa de la Palma (Canàries). Des de la seva construcció ha rebut diverses denominacions: Fort o Castell de Los Guinchos, Batería de Bajamar, Fort i Castell de San Carlos.

Història[modifica]

En 1568 existia a la zona sud de la badia de Santa Cruz de la Palma, al costat de la platja de Baixamar, en la desembocadura del barranc del Socors (també anomenat de Aguacencio), una construcció defensiva; es tractava d'un baluard construït amb mur de pedra sobre una base de terra, en l'esplanada de la qual se situarien tres o quatre canons.

No obstant això, el 28 de novembre de 1694, una riuada va destruir gairebé íntegrament el baluard. El 1742 es va ordenar la seva demolició, i es va planejar la seva reconstrucció en aquesta mateixa zona; l'enginyer Manuel Hernández va projectar un fort en un promontori situat al sud de l'anterior ubicació, en l'anomenada punta dels Guinchos, i a l'any següent es va iniciar la seva construcció. Limitava al nord i a l'est amb cingles, al sud amb la finca dels hereus de Pérez Abreu i a l'oest amb el camí de Baixamar i la casa d'Antonio Yanes.

El 15 de novembre de 1893 va ser lliurat a l'Ajuntament de Breña Baja, qui ho va retornar a l'exèrcit el 8 d'octubre de 1912. A l'any següent es va lliurar en usdefruit al veí Enrique Sánchez i des de 1916 a la seva vídua Dolores Lorenzo. En 1918 l'alcalde de Santa Creu de la Palma va sol·licitar al Ministeri de la Guerra la seva cessió per allotjar en ell a malalts infecciosos i contagiosos, ús que va mantenir fins a 1931.

En 1943 les seves restes van ser utilitzades per construir l'assentament d'una de les tres peces d'artilleria que formarien la bateria de costa «El Cantillo» o «El Fuerte», i des de 1948 el Comandament Militar de Canàries va adquirir en el seu entorn terrens per a la construcció d'un aquarterament, per la qual cosa l'emplaçament del castell va quedar integrat en el seu recinte.

Descripció[modifica]

El castell es va situar a una altura de 20 metres sobre el nivell del mar i es trobava a 18 metres de la platja. Presentava planta semicircular i esplanada amb capacitat per a tres canons; en el flanc esquerre, i semienterrat, estava el magatzem de pólvora, i en el flanc dret estaven els magatzems de municions i allotjament de la tropa. La seva superfície total era de 5.249 m2 i la seva longitud era de 40 metres.

Bibliografia[modifica]