Castell de Sant Ferran (Berga)

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 13:52, 10 març 2014 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Sant Ferran
Imatge
Castell de Sant Ferran
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura barroca Modifica el valor a Wikidata
Altitud800 m
Localització geogràfica
ComarcaBerguedà
 Berga
Map
 42° 07′ N, 1° 51′ E / 42.11°N,1.85°E / 42.11; 1.85
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN537-MH Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC616 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC6400 Modifica el valor a Wikidata

El Castell de Sant Ferran és una fortificació medieval situada a Berga que va ser transformada al segle XVII i va ser utilitzat durant les guerres carlines.

Història

Amb molta probabilitat, el castell de Berga es troba edificat sobre el que els cronistes romans del segle segon abans de Crist anomenaren "castrum vergium": una construcció defensiva dels ibers de la zona. És sota l'empar d'aquesta edificació militar que creix el que, amb el temps arribaria a ser la ciutat de Berga -i amb el creixement de la ciutat, creixeria també el castell en dimensions i importància.

Entre els segles XVII i XVIII, l'antic castell medieval és remodelat, convertint-se en l'actual Castell de Sant Ferran, una fortalesa irregular amb baluards que jugà un important paper durant les guerres carlines.

Amb la fi del conflicte entre tradicionalistes i liberals -en que el Berguedà va tenir un paper tan important- el castell va perdre valor estratègic i els militars el deixaren en l'abandó. En aquest estat es trobava quan, l'any 1925, l'exèrcit el ven a l'ajuntament de la ciutat i aquest, vint anys més tard, el revèn a un empresari italià -qui, amb total llibertat, dubtós gust i cap respecte pel patrimoni històric, modifica profundament l'edifici (fins al punt de, entre altres barbaritats, fer una piscina en el subsòl de l'antiga església medieval malbaratant el jaciment arqueològic).

El "Mesón Castillo de San Fernando" es va convertir en un centre d'estiueig on personatges importants hi passaven temporades (Orson Welles ho va fer durant el rodatge de Chimes at Midnight el 1965).

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Sant Ferran