Catalèpsia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de malaltiaNom del signe/símptoma:
Catalepsy
Tipus símptoma psicopatològic
Especialitat psiquiatria
Classificació
CIM-10 F20.2, F44.2
CIM-9 295.2, 300.11
Recursos externs
MeSH D002375
Modifica les dades a Wikidata

La catalèpsia és un trastorn psicomotor consistent en tensió i rigidesa musculars amb incapacitat de moviments espontanis, que fa que els membres restin immòbils en la posició en què se’ls col·loca.

Pot ser produïda per la malaltia de Parkinson, epilèpsia, per efectes de la cocaïna, esquizofrènia, entre altres. Alternativament, l'individu podria presentar signes vitals, però és incapaç de controlar les seues extremitats. Els símptomes poden ser: rigidesa corporal, el subjecte no respon a estímuls; la respiració i el pols es tornen molt lents, la pell es posa pàl·lida. En gran nombre de casos, aquest estat duu a creure que la persona que pateix un atac de catalèpsia ha mort. En un nombre de casos no determinat, aquest fenomen va dur a enterrar a persones que encara estaven amb vida, però no demostraven signes vitals.

Actualment, la catalèpsia és utilitzada com una de les pautes de comportament que han de predominar per al diagnòstic de l'esquizofrènia catatònica, segons l'OMS (CIE 10 - F20.2). Els hipnòtics també criden catalèpsia per a referir-se a un estat que indueixen a la persona a la qual hipnotitzen a mantenir els braços, cames o l'esquena rígida. "Arm Catalepsy" (Braç catalèptic) és utilitzat generalment com una prova pre-hipnòtica amb la finalitat d'assolir posteriorment un estat hipnòtic més profund.

Catalèpsia, ve de catapulta, i narcolèpsia, una conjunció d'ambdues paraules, que en grec signifiquen, no tan mort. És una malaltia molt greu, no pel fet de dur a la mort, sinó per la raó que la persona aparenta estar morta sense que ho estiga, i aquesta pot ser sepultada estant encara amb vida i despertar en qualsevol moment.

Curiositats[modifica]

A Puerto Rico va haver un cas en el qual una persona, de no molt curta edat, va patir un aparent atac de catalèpsia. Quan la foren a sepultar van passar per un riu, el fèretre es va banyar i la persona cridà, la van escoltar i la van traure. Avui dia, aquesta història és relatada en una cançó dita "el río sana muerto".

En l'actualitat, abans de l'autòpsia hauria de passar un temps de 24 a 72 hores per a prevenir un soterrament prematur.