Catalèpsia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infobox medical conditionCatalèpsia
modifica
Tipussímptoma o signe
Especialitatpsiquiatria modifica
Classificació
CIM-10F44.2 i F20.2 modifica
CIM-9295.2 i 300.11 modifica
Recursos externs
Enciclopèdia Catalana0089402 modifica
MeSHD002375 modifica

La catalèpsia és un trastorn psicomotor consistent en tensió i rigidesa musculars amb incapacitat de moviments espontanis, que fa que els membres restin immòbils en la posició en què se’ls col·loca.

Pot ser produïda per la malaltia de Parkinson, epilèpsia, per efectes de la cocaïna, esquizofrènia, entre altres. Alternativament, l'individu podria presentar signes vitals, però és incapaç de controlar les seues extremitats. Els símptomes poden ser: rigidesa corporal; el subjecte no respon a estímuls; la respiració i el pols es tornen molt lents; la pell es posa pàl·lida. En gran nombre de casos, aquest estat duu a creure que la persona que pateix un atac de catalèpsia ha mort. En un nombre de casos no determinat, aquest fenomen va dur a enterrar persones que encara estaven amb vida, però no demostraven signes vitals.

Actualment, la catalèpsia és utilitzada com una de les pautes de comportament que han de predominar per al diagnòstic de l'esquizofrènia catatònica, segons l'OMS (CIE 10 - F20.2).

Els hipnotitzadors també utilitzen el terme catalèpsia per referir-se a un estat en el qual indueixen a la persona que hipnotitzen a mantenir els braços, cames o l'esquena rígida. "Arm Catalepsy" (braç catalèptic) és una tècnica utilitzada generalment com una prova prehipnòtica amb la finalitat d'assolir posteriorment un estat hipnòtic més profund.