Cau de les Dents

Infotaula de geografia físicaCau de les Dents
TipusCova Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaTorroella de Montgrí (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 03′ 25″ N, 3° 08′ 22″ E / 42.057019°N,3.13932°E / 42.057019; 3.13932

El Cau de les Dents és una cova al vessant nord-oest del Montplà al terme municipal de Torroella de Montgrí coneguda com a lloc d'inhumació humana d'època prehistòrica, com altres llocs d'aquesta muntanya com el Cau d'en Calvet, el Cau de la Figuera o el Cau de l'Olivar d'en Margall. Relativament propera al cim de la muntanya s'encara cap a la Vall de Santa Caterina la cova té una obertura d'uns quatre metres d'amplària i és més ampla que alta. Un cop a dins hi ha un cert espai a la banda dreta amb pendent cap a dins i per la banda esquerra s'allarga una curta galeria corbada gradualment cap a la dreta amb pendent cap enfora.

Les primeres notícies d'aquest jaciment són de l'any 1975 quan, per notícies de Cels Sais d'haver-hi trobat dents humanes, s'hi arribaren aquest acompanyat dels estudiosos locals Josep Vert i Joan Torró, corroborant la troballa i sol·licitant l'auxili de Narcís Soler i Enriqueta Pons del Servei d'Investigacions Arqueològiques de Girona que trobaren altres peces. Tres anys més tard i després d'algun espoli sense caràcter científic, s'hi endega una campanya de prospecció. Les troballes inclogueren diversos entre les destacades diversos còdols de riu de quars i quarsita, un fragment de crani, restes de mandíbules, altres ossos i dents de llet humanes, un penjoll de limonita, i grans d'enfilall d'esteatita i calaita, fragments de ceràmica, dues puntes de fletxa de sílex i un clau i una anella ambdós de bronze.[1][2] Els terrenys circumdants tenien gran nombre de terres procedents d'antic buidats de la cova que davallaren fins a la propera tartera (localment anomenades pedrigolets). Entre aquestes restes escolades per la tartera s'hi trobaren fragments de destrals de pedra amb escotadures per a fermar-les als mànecs, primera notícia d'aquesta mena de peces al massís.[1] D'acord amb l'aparició de fragments de ceràmica cordada hom ha volgut situar el context cultural del conjunt d'inhumació al Bronze final.

Notes[modifica]

  1. 1,0 1,1 Toledo Mur, Assumpció. «Tres Coves amb restes arqueològiques en el Montgrí» (PDF) p. 31-36. [Consulta: 20 febrer 2017].
  2. Vert i Planas, Josep «Els treballs del Centre d'Estudis del Montgrí al Cau de les Dents» (PDF). , p. 67-76 [Consulta: 20 febrer 2017].