Cercops (mitologia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Paestum. Hèracles portant els Cercops

Els Cercops (en grec antic Κερκωπες), van ser segons la mitologia grega, dos germans, que de vegades es diuen Euríbates i Frinondas, o també Sil·los i Tríbal, però generalment se'ls coneix amb aquest nom col·lectiu de Cercops. La seva mare va ser Teia, una de les filles de Gea.

Els Cercops eren dos bandolers gegantins, i amb una força considerable que vivien a Eubea o a les Termòpiles però que hom se'ls podia trobar en qualsevol banda. Feien bromes pesades i assaltaven els viatgers i de vegades els assassinaven. La seva mare els va advertir de la vinguda d'un heroi anomenat Melampig (és a dir, un home de cul negre). Un dia els germans van trobar Hèracles adormit a la vora d'un camí i van intentar robar-li les armes. però l'heroi es va despertar, va conèixer qui eren i els va penjar pels peus, un a cada punta d'un llarg bastó. Se'ls carregà a les espatlles, com els cabrits quan es porten al mercat. En aquesta postura invertida van veure que Hèracles tenia el cul negre del sol i van comprendre la profecia de la seva mare. Van posar-se a riure i amb les seves bromes van aconseguir que Hèracles també es posés a riure i accedís a deixar-los anar.

Però després d'aquesta aventura els Cercops van seguir la seva vida de rapinyes, fins que un dia Zeus, cansat de la seva conducta, els transformà en micos i els desterrà a les dues illes que tanquen la badia de Nàpols, Procida i Ischia. Els seus descendents es van quedar a viure a aquestes illes, i d'aquí ve el nom que portava l'arxipèlag a l'antiguitat, ja que se l'anomenava "Illes dels Micos", les Pitecusses. Els cercopitecs deurien el seu nom a aquests personatges.[1]

Referències[modifica]

  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 98-99. ISBN 9788496061972.