Chevrolet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióChevrolet
lang=ca
(2014) Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusempresa cotitzada
marca d'automòbil
fabricant d'automòbils (1911–1918)
divisió General Motors (1918–) Modifica el valor a Wikidata
Indústriaindústria automotriu Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaempresa de capital privat Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació3 novembre 1911, Michigan Modifica el valor a Wikidata
FundadorLouis Chevrolet i William Crapo Durant Modifica el valor a Wikidata
Activitat
ÀmbitAmèrica, Australàsia, República Popular de la Xina, Europa, Japó, Orient Mitjà, Filipines i Corea del Sud Modifica el valor a Wikidata
Produeixcamió, automòbil i commercial vehicle (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Entitat matriuGeneral Motors Modifica el valor a Wikidata
Propietat deGeneral Motors Modifica el valor a Wikidata
Filial
Chevrolet China (en) Tradueix
Chevrolet Europe (en) Tradueix (2005–2016) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webchevrolet.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: chevrolet Twitter (X): chevrolet Instagram: chevrolet Youtube: UCSVpCNZzOeMekuMiFze3fnQ Pinterest: chevroletco TikTok: chevrolet Modifica el valor a Wikidata
Chevrolet Bel Air

Chevrolet (IPA: ʃɛv.ro.leː - d'origen francès), (Chevy dit col·loquialment), és una marca d'automòbils fabricats per General Motors (GM). És la marca que més ven dins de GM i la marca més coneguda a nivell mundial de GM, sota els noms de "Chevrolet" o "Chevy".

Abasta des dels vehicles de tipus subcompacte fins a camionetes comercials de mitja càrrega (medium-duty comercial trucks). Els seus vehicles més venuts són el Chevrolet Impala i la Chevrolet Silverado.

Història[modifica]

Co-fundada per Louis Chevrolet (un pilot de curses nascut a Suïssa) i William C. Durant. Aquest, fundador de General Motors, va obligar a sortir d'aquesta companyia, William C. Durant va voler usar a Louis Chevrolet per recuperar la seva reputació en el camp de la indústria de l'automòbil, ja que anteriorment, com a cap de Buick, havia contractat a Chevrolet per conduir Buicks en curses de promoció.

El 1911 Chevrolet entra en el mercat de l'automòbil per competir amb el Ford Model T. Un any després es va presentar un vehicle de 5 places equipat amb un motor de 4.9L (299 in3) de 6 cilindres capaç d'agafar una velocitat de 65 mph.

El 1913 Chevrolet va usar per primer cop el símbol "bowtie",[1] que té dos possibles teories: que pugui derivar-se de la creu suïssa, perquè Chevrolet és de Suïssa i l'altra és que la va fer William C. Durant basant-se en el paper pintat de la paret d'un hotel francès.

El 1915 William C. Durant va fer un viatge a Toronto, Ontario per investigar la possibilitat de fabricar a Canadà. Després de visitar a "Colonel Sam" McLaughlin que fabricava el McLaughlin-Buick va estar d'acord a fabricar Chevrolets en aquest país. Tres anys després, les dues empreses van ser comprades per GM per esdevenir General Motors del Canadà.[2]

El 1916 Chevrolet va obtenir beneficis i això va permetre que William C. Durant adquirís la majoria d'accions de GM. L'any següent, Durant esdevindrà el president de General Motors, i Chevrolet va ser integrada a GM, esdevenint en una divisió independent.[3]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «History of the Chevrolet Bowtie». Arxivat de l'original el 2011-06-04. [Consulta: 23 abril 2007].
  2. Skrabec, Quentin R. The 100 Most Significant Events in American Business (en anglès). ABC-CLIO, 2012, p. 156. ISBN 0313398623. 
  3. Yates, Brock. "10 Best Moguls", in Car and Driver, 1/88, p.46.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Chevrolet