Chorizo Riojano

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Chorizo Riojano

El chorizo riojano és una varietat de xoriço que s'elabora en la comunitat autònoma de La Rioja (Espanya). És de fort color i sabor suau, aromàtic i especiat. Originalment s'elaborava a les muntanyes de la comunitat de La Rioja que per la seva altitud i climatologia és ideal per a l'assecat d'aquest producte. Des de 1990 compta amb la distinció Indicació Geogràfica Protegida (IGP) amb l'objectiu de protegir la seva producció.[1] El 4 d'abril del 2010 la comissió Europea va sumar la IGP Chorizo Riojano a la llista de productes europeus amb qualitat garantida.[2]

Característiques [cal citació][modifica]

Té forma d'enfilall amb un diàmetre de 30-40 mil·límetres, consistència ferma i compacta, superfície neta, generalment d'aspecte rugós, amb bona adherència del budell a la massa, color vermell, tall llis i ben lligat, sense coloracions anormals i amb una clara diferenciació entre fragments de carn i cansalada, presenta una aroma equilibrada i intens en el qual domina el pebre vermell i gust d'all; una textura agradable al paladar; i un sabor intens, persistent i picant si s'utilitza el pebre vermell picant ,absència d'olors ràncies i acres ,equilibrat entre magre i grassa, poc àcid.

Composició [cal citació][modifica]

Elaboració [cal citació][modifica]

Per elaborar el Chorizo Riojano es trinxa el llom i la cansalada. Es pasta la barreja tot afegint-hi sal. A part es piquen els alls, es dilueixen en aigua i es van afegint a poc a poc a la massa preparada sense deixar de pastar. El pebre vermell també es dissol en aigua i s'afegeix a la barreja que es continua pastant fins que queda ben homogènia. Es deixa reposar una nit tapada amb un drap. I finalment s'emboteix la barreja amb un budell prim de porc, es lliguen els dos extrems i es punxa perquè en urti l'aire. Per tal que s'assequi correctament primer es penja uns dies per un extrem i després per l'altre. Al cap d'un mes d'estar penjat ja es pot consumir. Encara que ocasional també es consumeix el Chorizo Riojano sense curar.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]