Chusquea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Chusquea breviglumis)
Infotaula d'ésser viuChusquea Modifica el valor a Wikidata

Chusquea quila Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdrePoales
FamíliaPoaceae
SubfamíliaBambusoideae
GènereChusquea Modifica el valor a Wikidata
Kunth
Nomenclatura
Sinònims
  • Neurolepis
Chusquea quila

Chusquea és un gènere de bambús de la família de les poàcies i de la subfamília bambusòidies, l'únic de la tribu Chusqueinae.

El gènere Chusquea és el gènere amb més espècies de bambús del món amb 180 espècies, situades en una àmplia zona, entra 24°N a 47°S. Es considera que les seves més de 180 espècies es reparteixen entre Mèxic a l'Argentina i Xile, amb un grup important al Brasil, i amb una espècie a àrea desconnexa en l'illa de Juan Fernandez i altre en les Antilles. Principalment és un gènere andí amb 42% de les espècies que es troben en la serralada entre 2500 a 3500 m, amb un índex d'endemisme del 96%; l'àrea següent i més rica en espècie es troba en el sud-est de Brasil i algunes parts d'Uruguai, de l'Argentina i de Paraguai amb 31% de les espècies. Chusquea es distingeix d'altres bambús pels seus botons múltiples, independents i dimorfs sobre cadascun dels nusos.

Aquest gènere és generalment associat amb els boscos muntanyencs subparamo, paramo i els prats d'alta altitud, i es troba més rarament en els boscos pluvials de baixa altitud. És important en els boscos andins on forma a poblacions extensives destinades canyissos, un important ecosistema per a lepidòpters, coleòpters, rosegadors i aus. Les canyes de les gramínies són utilitzades pels autòctons en la construcció de les cases, la confecció de cistelles, i en cerimònies rituals.

Taxonomia[modifica]

Algunes de les principals espècies

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Chusquea