Ciberiada

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de llibreCiberiada
Cyberiada
Tipus llibre
Fitxa tècnica
Autor Stanislav Lem
Llengua (polonès)
Il·lustrador Daniel Mróz
Publicació Polònia Polònia, 1965
Editorial Wydawnictwo Literackie (polonès) / Harcourt, Brace & Company (anglès)
Detalls de l'obra
Gènere ciència-ficció, antologia i recull de contes
Pàgines 295
Més informació
ISBN 0-15-623550-1
OCLC 11398261
891.8/537 19
Class. BC PG7158.L39 C813 1985
Modifica dades a Wikidata

Ciberiada (títol original en polonès Cyberiada) és una col·lecció de contes satírics de ciència-ficció de l'autor polonès Stanisław Lem, publicada el 1965 per primera vegada, amb dibuixos originals de Daniel Mróz.

Al nostre país es va publicar per primera vegada traduït al castellà en dos volums de l'Editorial Bruguera anomenats respectivament "Ciberiada" (1979, ISBN 84-02-06959-2) i "Fábulas de Robots" (1981, ISBN 84-02-08255-6). Actualment no existeix una versió publicada traduïda al català.

Els protagonistes de la majoria dels contes són els constructors Trurl i Clapauci, de natura robòtica. La majoria dels altres personatges també són robots, o màquines intel·ligents, i en alguns casos són "viscosos" o criatures orgàniques que són horribles i verinoses als ulls dels robots.[1][2] Els contes tenen un to mig humorístic mig metafòric que els fa formalment similars a les fàbules. Plantegen diferents temes com la difícil relació entre l'individu i la societat, els problemes que porta la cerca de la felicitat per mitjans tecnològics, què és la consciència, i si és possible el coneixement de la realitat.

Trurl i Clapauci[modifica]

Trurl i Clapauci són dos brillants enginyers robòtics, anomenats constructors, amics i rivals, capaços de construir màquines miraculoses o aconseguir fets fabulosos. Per exemple, en un dels contes Trurl crea un ens capaç d'extreure informació acurada a partir del moviment a l'atzar de les partícules d'un gas, que anomena dimoni de segona classe (sent el dimoni de primera classe el ja conegut dimoni de Maxwell de la física). En un altre, els dos constructors canvien de lloc les estrelles vora del seu planeta per a crear rètols publicitaris.[3]

Referències[modifica]

  1. Ciberiada a ciencia-ficcion.com
  2. Ciberíada: el universo cómico de Stanislaw Lem a radiosefarad.com
  3. Cyberiada a la lemopedia

Enllaços externs[modifica]

Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a The Cyberiad