Vés al contingut

Serpentari pitnegre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Circaetus pectoralis)
Infotaula d'ésser viuSerpentari pitnegre
Circaetus pectoralis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Envergadura172,5 cm Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries1 Modifica el valor a Wikidata
Període d'incubació de l'ou51 dies Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22734223 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreAccipitriformes
FamíliaAccipitridae
GènereCircaetus
EspècieCircaetus pectoralis Modifica el valor a Wikidata
A. Smith, 1829

El serpentari pitnegre[1] (Circaetus pectoralis) és un ocell rapinyaire de la família dels accipítrids (Accipitridae).[2][3] Habita sabanes, matoll espinós i boscos clars d'àfrica Oriental i meridional, des d'Eritrea, Etiòpia i sud-est del Sudan, i des del sud del Congo, cap al sud fins a Sud-àfrica. El seu estat de conservació es considera de risc mínim.[4]

S’assembla a altres àguiles que s'alimenten de serps i antigament es considerava que pertanyia a la mateixa espècie que l'àliga marcenca i el serpentari del Sahel, amb les quals està estretament relacionat.[5][6]

Identificació

[modifica]

El principal tret distintiu d’aquest ocell és el color marró-negre fosc que cobreix les plomes del cap i el pit al qual li deu el seu nom. Es distingeix del serpentari del Sahel i de l'àguila marcenca per les seves parts inferiors uniformes i blanques, en contrast amb la panxa fosca de la marcenca i les parts inferiors estretament barrades del serpentari del Sahel.[5]

Distribució

[modifica]

Aquesta espècie té una distribució afrotropical i es pot trobar a tota l’Àfrica meridional i oriental, des d'Etiòpia i Sudan al nord fins a Sud-àfrica al sud, que va des de l’oest fins al sud de la República Democràtica del Congo i el sud-est de Gabon. Es tracta d’un migrant parcial, amb moltes poblacions del sud de l’Àfrica i l'Àfrica oriental que semblen residir-hi durant tot l’any, mentre que l'espècie només s’ha registrat com a visitant reproductor al Sudan i com a visitant en gran part no reproductor a Etiòpia i el Transvaal, on es considera localment nòmada. Tot i això, s’han registrat moviments estacionals fins i tot en zones on es considera que l'espècie és resident, per exemple a Zimbàbue, on hi ha una afluència d’ocells durant els mesos secs d’hivern.

Referències

[modifica]
  1. «Serpentari pitnegre». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Rev. 11 desembre 2022 (català)
  2. «Hoatzin, New World vultures, Secretarybird, raptors» (en anglès). IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union, 01-07-2022. [Consulta: 30 novembre 2022].
  3. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 270. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  4. BirdLife International. «Black-chested Snake-eagle. Circaetus pectoralis» (en anglès). Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2021. [Consulta: 7 novembre 2022].
  5. 5,0 5,1 Clark, William S «Plumage differences and taxonomic status of three similar Circaetus snake-eagles». Bulletin of the British Ornithologists' Club, 119 (1), 1999, pàg. 56–59 - via globalraptors.org. Arxivat de l'original el 2021-09-18 [Consulta: 18 setembre 2021].
  6. Clark, William S.; Fisher, David; Finch, Brian; de Bruijn, Bernd; Shani, Itai «Status of Beaudouin's Circaetus beaudouini and Short-toed Snake Eagles C. gallicus in Kenya». Bulletins of the African Bird Club, 12 (2), 2005, pàg. 150–152 – via globalraptors.org.. Arxivat de l'original el 2021-09-18 [Consulta: 18 setembre 2021].