Cisalla

De Viquipèdia
Cisalla podadora.
Mandíbules de vida .
Cisalla de premsa manual
Cisalla per a tallar planxa

Es denomina cisalla a una eina manual de tall que s'utilitza per a tallar paper, plàstic i làmines metàl·liques de poc gruix. És per tant una eina molt usada en les impremtes i tallers mecànics de xapisteria. Quan el gruix de la xapa a tallar és molt gruixut s'utilitzen cisalles molt potents que són activades per un motor elèctric.[1]

La cisalla té el mateix principi de funcionament que una tisora normal, només que és més potent i segura en el tall que les tisores. S'usa sobretot en impremtes, per a tallar làmines de paper, i en tallers mecànics per a tallar xapes metàl·liques que no siguin gaire gruixudes o dures.

Existeixen diversos tipus diferents de cisalla, entre les quals es poden destacar els següents:

  • Esquiladora , utilitzada per a tallar peces tèxtil és. Es diferencien de les tisores normals en què el tall que aplica és en ziga-zaga en lloc de recte.
  • Podadora , utilitzada en jardineria per a podar arbres i arbusts.
  • Cisalla de metall , emprada per a tallar llauna o metalls fins. N'hi ha de tres tipus en funció del tall: recte, corbat cap a l'esquerra o corbat cap a la dreta.
  • Jaws of life (Mandíbules de vida), una eina hidràulica usada en tasques de salvament.

La cisalla o guillotina per tallar el paper, és un equipament molt utilitzat en moltíssims àmbits des de la llar, l'oficina, fins a la petita i gran impremta, sense aquesta eina primordial no tindríem el nostre diari al matí, ni bitllets per a comprar, ja que el tall de tot aquest paper es realitza amb fulles afilades muntades en aquestes talladores. En Anglès Paper trimmers, Paper Guillotines.

Quina és la diferència entre Cisalla i Guillotina?

La cisalla manual és la que s'usa per a refilar el paper en petites quantitats per primera vegada, aquesta pot ser rotativa o palanca. La Guillotina és l'eina de tall utilitzada en impremtes per a tallar grans quantitats de fulles per primera vegada, amb premsa inclosa annexa a la fulla, aquesta premsa pot ser de volant tipus caragol de rosca quadrada o del tipus ràpida amb palanca.

Diferències entre Cisalla rotativa i de palanca:

La cisalla de palanca, aconsegueix adquirir major força a mesura que cau la seva fulla superior i per tant té més capacitat de tall en fulles que la rotativa, que pel seu moviment circular genera una força constant de costat a costat. La cisalla rotativa té l'avantatge de ser més segura si es troba a l'abast del públic en taulells, escoles, etc., Encara que amb els nous sistemes de seguretat per als models de palanca, avui estan bastant igualades en aquest aspecte. La precisió dels dos sistemes serà correcta, sempre que les fulles estiguin degudament agusades. Tots dos tallen per la fricció entre la fulla superior i la fulla inferior, que en tenir diferents dureses, "s'autoregulen" amb el transcurs del temps mantenint les vores esmolades. A aquest procés se l'anomena "autoafilatge". Segons la qualitat dels acers emprats, aquest procés durarà un cert temps més o menys, requereix una esmolada o canvi de fulles segons l'ús de l'equipament. A l'Argentina Metalúrgica DASA de Charask David ha estat la primera empresa i líder a Amèrica Llatina en la fabricació de les millors cisalles de palanca i rotatives des del 1968 fins a l'actualitat, ha proveït tota la regió de màxima tecnologia i precisió.

Fonts[modifica]

Referències[modifica]

  1. Eduardo Agueda Casado. Carrocería: elementos fijos. Editorial Paraninfo, 2005, p. 233–. ISBN 9788497323093 [Consulta: 2 abril 2011].