Claustre de l'antic Convent del Carme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Claustre de l'antic convent del Carme
Imatge
Dades
TipusClaustre Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xvi
Característiques
Estil arquitectònicrenaixement
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaOlot (Garrotxa) Modifica el valor a Wikidata
Localitzacióc/ Pare Antoni Soler, 3 Olot (La Garrotxa)
Map
 42° 11′ N, 2° 29′ E / 42.18°N,2.49°E / 42.18; 2.49
BCIN
Data05/5/1949
IdentificadorBCIN: 169-MH
BIC: RI-51-0004163
IPAC:182

El Claustre de l'antic Convent del Carme d'Olot (la Garrotxa) és una obra del 1603, de dos pisos i planta quadrada irregular. Segueix l'ordre clàssic dels capitells i frisos. Les galeries cobertes amb volta de quatre arestes. Un exemple d'arquitectura renaixentista.[1] Actualment forma part de l'Escola d'Art d'Olot.

Descripció[modifica]

El claustre consta de quatre galeries de dues plantes cada una. Les de la planta baixa, fetes de pedra i cobertes amb volta d'aresta, són formades per arcs de mig punt sobre columnes toscanes de fust llis amb els capitells dòrics. Són rematades per un fris de mètopes i tríglifs que envolta tot el pati. De les galeries altes, en canvi, només la del costat oest és de pedra i sembla respondre a l'obra de Cisterna. Els seus arcs i columnes llises amb capitells jònics són d'una gran finesa. La resta de galeries altes, segurament posteriors, són fetes de maçoneria. Els arcs són més toscos i sense motllures, i les columnes de fust prismàtic. De l'antic jardí central no se'n conserven dades; actualment és enllosat.

Història[modifica]

El convent del Carme d'Olot fou fundat l'any 1565 per frares de l'orde del Carmel, procedents de Girona, en un període d'expansió de la vila d'Olot. L'església, iniciada entre 1569 i 1572, en estil gòtic, fou restaurada posteriorment en època barroca, i ampliada amb la capella del Crist, paral·lela a la nau principal. L'element més important de l'antic convent és el claustre, bastit a finals del segle xvi o principis del XVII pel mestre de cases Llàtzer Cisterna, i es considera un dels monuments més importants del renaixement català.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Claustre de l'antic Convent del Carme
  1. «Claustres del Carme». Inventari de patrimoni de La Garrotxa. Arxivat de l'original el 3 de setembre 2014. [Consulta: 1r setembre 2014].
  2. «Claustre de l'antic Convent del Carme». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. [Consulta: 1r setembre 2014].