Clorur de iode

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de compost químicClorur de iode
Substància químicacompost químic
Massa molecular161,873 u
Estructura química
Fórmula químicaClI
Iodine monochloride.svg
SMILES canònic
Identificador InChIModel 3D
Modifica les dades a Wikidata

El clorur de iode o monoclorur de iode (ICl) és un compost interhalogenat format mitjançant la combinació de iode i clor i que forma dues estructures cristal·lines diferenciades.

Síntesi[modifica]

El clorur de iode se sintetitza mitjançant la combinació estequiomètrica de clor i iode:

Cl2 + I2 → 2 ICl

El que s’obté és un líquid de color fosc per sobre de 27 °C i per sota de 27 °C presenta cristalls rojencs. Aquest solidifica poc després d'enfredar-se. 

L'entalpia de formació del ICl és de 17, 5 KJ/mol sent una de les majors dels compostos interhalogenats, únicament superada pel bromur de iode(40,5 KJ/mol).

Usos[modifica]

El ICl és un reactiu emprat en la síntesi orgànica de diferents compostos. Pot ser emprat en la síntesi de compostos aromàtics yodats.

També pot emprar-se en l'addició de clor i iode a alquens mitjançant una doble addició:

RCH=CHR + ICl → RCH(I)-CH(Cl)R

El cloruro de iode també és emprat per a la preparació del reactiu de Wijs per a la determinació de l'índex de iode que quantifica el grau d'instauració de compostos orgànics que contenen enllaços diénics i triénics, com per exemple diferents olis com l'oli d'oliva o altres substàncies agroalimentàries que contenen greixos tals com a margarines o llards.

Té propietats decolorants, no "azulea" el paper de midó, es dissol en l'àcid clorhídric i per l'acció de l'aigua es descompon donant una mescla d'àcids iódic i clorhídric, precipitant iode:

5ICl + 3H2O→ HIO3 + 5HCl + 4I

El clorur de iode manca d'aplicacions industrials.

Polimorfs[modifica]

El clorur de iode presenta dos polimorfs. El α-ICl cristal·litza de forma cuticular amb cristalls negres de temperatura de fusió a 27 °C. La forma β-ICl presenta cristalls més lenticulars amb temperatura de fusió a 14 °C. L'estructura cristal·lina de tots dos polimorfs consisteix en molècules que formen cadenes disposades en forma de zig-zag.

Referències[modifica]

http://www.lahistoriaconmapas.com/historia/historia2/definicion-de-cloruro-de-yodo/

http://html.rincondelvago.com/yodo.html

http://menteacida.com/icl-monocloruro-de-yodo.html