Codi: Lyoko

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula de sèrie de televisióCodi: Lyoko
Gènere Ciència-ficció, Fantasia i Animació
Època d'ambientació Actualitat
Espai d'ambientació França, la Terra
Lyoko (món virtual)
Creador(s) Thomas Romain i Tania Palumbo
Veus Raphaëlle Bruneau
Sophie Landresse
Marie-Line Landerwijn
Géraldine Frippiat
Raphaëlle Bruneau
Mathieu Moreau
País de producció França França
Llengua original Francès
Doblada al català Sí
Canal original FRA France 3 i Canal J
ITA Raidue
Durada dels capítols 22 minuts (aprox.)
Primer episodi emès el 3 de setembre del 2003
Últim episodi emès el 10 de novembre del 2007
Nombre de temporades 5 (4 + Evolució)
Nombre d'episodis 123 (95 + 2 del preludi + 26 d'Evolució)
Llista d'episodis Llista d'episodis de Codi: Lyoko
Més informació
IMDB Fitxa a IMDB
TV.com ID Fitxa a TV.com
Web oficial http://codelyoko.fr
Modifica dades a Wikidata

Codi: Lyoko és una sèrie animada francesa creada per Thomas Romain i Tania Palumbo l'any 2003, produïda per Antefilms a la temporada 1 i per MoonScoop des de la temporada 2 fins a l'última, en associació amb France 3 i Canal J. La sèrie utilitza l'animació convencional per a representar el món real, i animació CGI en un món tridimensional anomenat Lyoko.

Argument[modifica | modifica el codi]

Una entitat digital malvada (un virus), anomenada XANA, pren possessió del control d'un superordinador, i ataca al món virtual de Lyoko creat per Franz Hopper, un antic professor de ciències i a més el pare de ľAelita, i vol dominar el món. Ataca el món real intentant matar persones activant les torres, generalment només una, que actuen com enllaços al món real. El grup Lyoko conformat pels personatges Ulrich, Odd i Yumi, han de virtualitzar-se entrant a uns escàners a la fàbrica, per a ajudar a l'Aelita a trobar la torre activada de les quaranta-una dispersades sobre els cinc sectors de Lyoko: Polar (Gel), Desert, Bosc, Muntanyes i Sector 5, mentre que en Jeremie s'encarrega de detectar monstres, guiar-los en el camí i ajudar-los des de la fàbrica. L'Aelita ha de desactivar la torre entrant i teclejant el Codi Lyoko i així poder detenir l'atac de XANA contra el món real; llavors el superordinador (de vegades depenent de la magnitud de l'atac) pot tornar enrere en el temps moments abans de l'atac (aquest fet ho duu a terme Jeremie), deixant que ningú (excepte el grup Lyoko) pugui recordar qualsevol dels esdeveniments que van ocórrer, això és a causa que són les úniques persones que s'han escanejat en els escàners. Per a complicar la situació, han de fer això mentre s'asseguren que ningú mori (perquè el tornar en el temps no pot tornar a la vida a aquests), guardar en secret les seves aventures i tractar que ningú descobreixi Lyoko ni els interiors de la Fàbrica, fent a aquests joves estudiants normals i alhora guerrers en un món virtual.

Capítols[modifica | modifica el codi]

Preludi: El XANA es desperta[modifica | modifica el codi]

Aquests capítols consisteixen bàsicament en un extra de la temporada 3. Són dos capítols que en realitat és sols un però es divideix en dues parts.

En aquests capítols es mostra com es coneixen els personatges. Al principi es pensava que l'Aelita es deia Maia, però quan entra per a desactivar la torre recorda el seu nom real, ja que ho havia oblidat. També la Yumi és introduïda com la nova, coneix a l'Ulrich, en classe de lluita. Ella li guanya per la qual cosa l'Ulrich s'empipa i es va sense acomiadar-se. La Sissi és presa com a part de l'equip, però tenia por d'anar a Lyoko, i per tant, al no escanejar-se, no era immune a les voltes al passat i van aprofitar, per a eliminar-la del grup per no ser de fiar.

Temporada 1[modifica | modifica el codi]

La primera temporada de la sèrie té poc desenvolupament, amb les úniques revelacions veritables que són fetes en el final. La resta dels episodis sembla ser sobretot de farciment. Fins al final, cada episodi consisteix que el grup descobreix un atac, ho detenen, i fan el retorn en el temps. Altres arguments secundaris són inclosos, per exemple les seves relacions l'un amb l'altre i altres estudiants i professors en l'escola. Durant tot això, en Jeremie treballa en un programa per a materialitzar a l'Aelita per a apagar el superordinador amb seguretat. Ell desenvolupa finalment les mesures del programa en el final, però el XANA intenta mantenir l'Aelita lligada al superordinador, i indirectament a Lyoko.

Temporada 2[modifica | modifica el codi]

La segona temporada, en contrast amb la primera, és més enfocada, encara que una porció decent dels episodis és farciment. L'animació és més realista i detallada, i les personalitats d'en Jim i de la Sissi han canviat perceptiblement, encara que alguns rastres de les seves velles personalitats existeixen en una certa forma. En el començament de la segona temporada, l'Aelita viu a la terra i arriba a l'internat sota el nom d'Aelita Stones presentant-se com cosina d'Odd, usant un certificat de naixement creat per en Jeremie. Un nou programa d'exploració creat per en Jeremie aconsegueix que l'Aelita no necessiti romandre en Lyoko per a saber si hi ha activitat de XANA. L'Aelita comença a tenir visions d'una vida que ella suposadament mai va viure, i mostren a un home anomenat Franz Hopper que pot tenir connexions a Lyoko.

Un cinquè sector es descobreix en Lyoko, i resulta ser el sector on habita el XANA, del qual es poden aconseguir totes les dades. Al mateix temps, el XANA comença a enviar un monstre en forma de medusa gegant anomenada Scyphozoa per a robar la memòria de l'Aelita. Finalment, es revela el propòsit veritable de XANA, igual que els orígens del superordinador, de Lyoko, i de l'Aelita mateixa. Resulta ser filla d'en Franz Hopper.

Temporada 3[modifica | modifica el codi]

En la tercera temporada, l'Aelita estant ja lliure del superordinador, el XANA dóna tornada la seva vista als sectors de Lyoko planejant suprimir tots els sectors i esperant portar la seva capacitat a l'equip de tenir accés a al sector 5. Usant la Scyphozoa per a posseir a l'Aelita, el XANA pot utilitzar-la per a introduir el codi "XANA" en la torre principal de cada sector. Això dóna al XANA l'accés complet al sector, després de la qual cosa ell pot suprimir-ho. Malgrat els seus millors esforços, el XANA té èxit finalment a suprimir els quatre sectors. Afortunadament, en Jeremie troba una manera de tenir accés al sector 5 directament.

Considerant que ells no són bastants contra l'energia en augment del XANA, el grup decideix afegir en William Dunbar a l'equip. Això demostra ser un error desastrós. En el primer viatge a Lyoko, el XANA, utilitzant la Scyphozoa assoleix posseir-lo. Usant a en William, el XANA pot fàcilment dominar als altres Guerrers de Lyoko i destruir la base de Lyoko. L'acte fa el superordinador inútil. Dintre del superordinador buit, en William es transforma en una versió fosca de sí, ara posseït pel XANA a un grau fins i tot major. Després, en Jeremie aconsegueix un missatge xifrat d'Internet d'en Franz Hopper, que va sobreviure d'alguna manera a la destrucció de Lyoko.

En aquesta temporada, l'Aelita ja és lliure pel que ja no necessita el Codi "Terra" per a ser materialitzada i obté un poder per a lluitar contra el XANA anomenat boles d'energia; es tracta d'esferes que neixen del palmell de la seva mà capaces de desvirtualitzar als monstres del XANA d'un sol cop. La Yumi ha decidit pel que sembla acabar la relació amb l'Ulrich, preferint ser només amics.

Temporada 4[modifica | modifica el codi]

En la quarta temporada, Lyoko no és completament destruït com sembla. En Jeremie i l'Aelita intenten restaurar el sector 5, el que els permet continuar el seguiment de XANA. El grup té nous uniformes i armes més potents. Viatjant en el mar digital (la xarxa d'Internet) en l'última creació d'en Jeremie, un vaixell submergible anomenat Skidbladnir (Skid), el grup es troba una sèrie de "rèpliques", que són d'un sol sector de la recreació de Lyoko. Cadascuna d'aquestes rèpliques són controlades per un altre superordinador, que és al seu torn controlada per XANA. En Jeremie crea una forma de materialitzar els seus amics en el lloc en la Terra d'aquests superordinadors amb les seves capacitats intactes, el que els dóna el foc necessari per a desmantellar-los, tot alhora que continua la batalla contra William. En l'episodi 94 (Lluita a mort), en Franz Hopper és destruït per dues Flassades, segons abans que Aelita connectés amb el sector 5 per a acabar amb el XANA. La temporada acaba amb l'episodi 95, anomenat "Records", on cadascun parla dels seus millors records abans de desactivar el superordinador. Aquí, Sissi els descobreix a tots el secret, i en Jeremie aprofita per a tornar enrere en el temps per última vegada.

Codi Lyoko: Evolució[modifica | modifica el codi]

Article principal: Codi Lyoko: Evolució

Codi Lyoko: Evolució és la continuació oficial de Codi: Lyoko creada per MoonScoop, que es va estrenar el 19 de desembre del 2012 a França, i es tracta de la cinquena temporada oficial de la sèrie de televisió francesa Codi: Lyoko.

Els personatges són interpretats per actors reals, així com els llocs a la Terra, però a Lyoko segueix l'animació CGI 3D. MoonScoop va iniciar un petit càsting per a nois i noies francesos d'edats compreses entre els 14 i els 18 anys, per decidir qui interpretarà al món real els personatges de la sèrie. El XANA torna a la sèrie. Els Ninjas són uns nous enemics que van ser confirmats fa un temps, controlats pel professor Tyron, un nou antagonista afegit a Codi Lyoko: Evolució. N'hi ha un nou territori anomenat Còrtex, una nova rèplica creada pel professor Tyron que està connectada directament amb el superordinador. El terra d'aquest territori està compost d'elements que es connecten als mòduls entre si per formar el panorama mundial. Aquest terra canvia, i els Guerrers de Lyoko necessitaran un nou vehicle: el Megapod. Es compon de molts eixos i tubs que envolten a una petita rèplica planetària, el nucli de Còrtex. En aquest sector l'Aelita troba pistes de la seva mare, l'Anthea, on la torna a trobar després de molt temps, però no s'arriben a veure en persona. Una altra de les grans novetats és que hi ha una setena protagonista que es diu Laura Gauthier.

Llibres[modifica | modifica el codi]

Hi ha una col·lecció de llibres escrits sota el pseudònim de Jeremy Belpois, per l'editorial Estrella Polar. En ells, l'autor i protagonista explica les seves vivències a un diari:

Personatges[modifica | modifica el codi]

Nom Poders a Lyoko Armes a Lyoko Més informació
Jeremie Belpois No va a Lyoko. És qui controla el superordinador.
Aelita Schaeffer Sintetització Boles d'energia És qui desactiva les torres. El seu pare mor a la quarta temporada donant més energia al programa contra el XANA.
Yumi Ishiyama Telekinesis Dos ventalls llançats com un bumerang És d'origen japonesa. Té un germà menor anomenat Hiroki.
Odd Della Robia Al començament tenia Anticipació, però desapareix a la temporada 2. Fletxes Làser. També pot fer-se un escut. És el més còmic del grup. Té un gos anomenat Kiwi.
Ulrich Stern Triplicació, Super sprint i triangulació Sable digital És solitari i sovint fuig de feina quan li preguntes sobre ell, però és el més fort del grup.
William Dunbar Super fum i levitació Espasa enorme En la seva vida diària és excessivament valent, el que li ocasiona rancors. També li agrada la Yumi, la qual cosa posa a l'Ulrich molt gelós. Més tard és agregat al grup, el que suposa un error costós, ja que és posseït pel XANA per a destruir Lyoko i és controlat pel XANA durant la temporada 4.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Codi: Lyoko Modifica l'enllaç a Wikidata