Codi Gregorià

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El Codi Gregorià o Còdex Gregorià (Codex Gregorianus) fou un codi legal compilat pel jurista Gregorià (de vegades anomenat erròniament Gregori).

Estava dividit en llibres (un nombre desconegut) i títols. Els fragments del codi comencen amb les constitucions de l'emperador Septimi Sever (196) i acaben amb les dels emperadors Dioclecià i Maximià (285 a 305). Fou una obra individual privada que després va gaudir de la protecció imperial i fou usat als jutjats com obra autoritzada. Els codis Teodosià i Justinià el van agafar de model.

Gregorià fou el suposat compilador del codi Gregorià. De la seva personalitat res es coneix i tanmateix el nom és dubtós i deriva del títol de Corpus Gregoriani, que apareix en alguns manuscrits de les restes del codi, i al Consultatio veteris Icti.

Al codi Teodosià apareix aquesta passatge: "Ex his omnibus Juris Consultoribus, ex Gregoriano, Hermogeniano, Gaio, Papiniano et Paulo, quae necessaria causis praesentitum temporum videbantur, elegimus".

Alguns historiadors l'identifiquen amb Gregori al que Dioclecià va dirigir un rescripte el 290, i amb el Gregori que fou prefecte del pretori amb Constantí I el Gran el 336 i 337 (ambdós probablement la mateixa persona). El còdex Gregorià s'hauria compilat a no molt llunyana al 295, però sempre posterior a aquest any.