Col·laboració en massa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La col·laboració massiva és una forma d'acció col·lectiva que es produeix quan un gran nombre de persones treballen de manera independent en un únic projecte, sovint de naturalesa modular.[1] Aquests projectes solen tenir lloc a Internet mitjançant programari social i eines de col·laboració suportades per ordinador, com ara les tecnologies wiki, que proporcionen un substrat hipertextual potencialment infinit dins del qual es pot situar la col·laboració. El programari de codi obert com ara Linux es va desenvolupar mitjançant la col·laboració massiva.

Factors[modifica]

Modularitat[modifica]

La modularitat permet que una gran quantitat d'experiments es desenvolupin en paral·lel, amb diferents equips treballant en els mateixos mòduls, cadascun proposant solucions diferents. La modularitat permet muntar fàcilment diferents "blocs", facilitant la innovació descentralitzada que en l'encaix de tots.[2]

Cooperació[modifica]

La col·laboració de masses es diferencia de la cooperació en què els actes creatius que tenen lloc requereixen el desenvolupament conjunt de la col·laboració. Per contra, els membres del grup implicats en la cooperació no necessiten participar en una negociació conjunta d'entesa; poden simplement executar instruccions voluntàriament.

Una altra distinció important són les fronteres al voltant de les quals es pot definir una cooperació massiva. A causa de les característiques extremadament generals i la manca de necessitat de negociació i consens quan es col·laboren, Internet sencera, una ciutat i fins i tot l'economia global es poden considerar exemples de cooperació massiva. Així, la col·laboració massiva és més refinada i complexa en el seu procés i producció a nivell de compromís col·lectiu.

Mentre que els parers i interpretacions de l'autor són més aviat una negociació de tothom que llegeix i contribueix a la discussió, el fet que sols hi hagi un autor d'una entrada produïda redueix la complexitat col·laborativa del "discurs/interpretació" com a oposició als nivells "constructiu/negociador".[3][4][5]

Coautoria[modifica]

Des de la perspectiva dels llocs de treball individuals dins d'una col·laboració massiva, l'activitat pot semblar idèntica a la de coautoria. De fet, ho és, amb l'excepció de les relacions implícites i explícites formades per la interdependència que molts llocs dins d'una col·laboració massiva comparteixen mitjançant hipertext i coautoria amb diferents conjunts de col·laboradors. Aquesta interdependència de llocs col·laboratius escrits conjuntament per un gran nombre de persones és el que dóna a una col·laboració massiva una de les seves característiques més distintives: una col·laboració coherent que sorgeix de la col·lecció interrelacionada de les seves parts.

Eines de col·laboració en línia[modifica]

Moltes de les aplicacions web associades als taulers d'anuncis o fòrums poden incloure una gran varietat d'eines que permeten a les persones fer un seguiment dels llocs i del contingut que troben a Internet. Els usuaris poden marcar les adreces d'interès des del seu navegador editant el títol, afegint una descripció i, el més important, classificant mitjançant etiquetes. Altres eines no col·lectives també s'utilitzen en entorns col·laboratius massius com ara comentaris, valoració i avaluació ràpida.[6]

Referències[modifica]

  1. Cress, Ulrike; Heisawn, Jeong; Moskaliuk, Johannes. Mass collaboration and education.. Springer, 2016. DOI 10.1007/978-3-319-13536-6. ISBN 978-3-319-13535-9. 
  2. «Five principles for successful mass collaboration, part 2». Linux.com, 01-04-2008. [Consulta: 11 juliol 2013].
  3. Kapor presentation Arxivat 2006-07-19 a Wayback Machine., UC Berkeley, 2005-11-09:
    Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a [[Q:The sudden and unexpected importance of the Wikipedia, a free online encyclopedia created by tens of thousands of volunteers and coordinated in a deeply decentralized fashion, represents a radical new modality of content creation by massively distributed collaboration. This talk will discuss the unique principles and values which have enabled the Wikipedia community to succeed and will examine the intriguing prospects for application of these methods to a broad spectrum of intellectual endeavors|Col·laboració en massa]]
  4. Cover story: Google's Next Big Dream, Imagine what you could do with the world's mightiest computer, BusinessWeek, 2007-12-24.
  5. Plato, The Republic, Book VIII: "democracy comes into being after the poor have conquered their opponents, slaughtering some and banishing some, while to the remainder they give an equal share of freedom and power; and this is the form of government in which the magistrates are commonly elected by lot... "the forgiving spirit of democracy, and the 'don't care' about trifles, and the disregard which she shows of all the fine principles which we solemnly laid down at the foundation of the city... how grandly does she trample all these fine notions of ours under her feet, never giving a thought to the pursuits which make a statesman, and promoting to honour any one who professes to be the people's friend... "in what manner does tyranny arise? — that it has a democratic origin is evident..." [1] And see generally Eric Havelock, The Liberal Temper in Greek Politics (London: Jonathan Cape, 1957), (New Haven: Yale University Press, 1964).
  6. Brüggermann, Stefan. Collaboration and the Semantic Web: Social Networks, Knowledge Networks, and Knowledge Resources. Pennsylvania: Information Science Reference, 2012, p. 66.