Col·licle inferior

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaCol·licle inferior
El col·licle inferior marcat en vermell.
Detalls
Llatícolliculus inferior Modifica el valor a Wikidata
Part demidbrain tectum (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD007245 Modifica el valor a Wikidata
TAA14.1.06.014 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 62404 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.806
EB Onlinescience/inferior-colliculus Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica

En neuroanatomia, el tubercle quadrigeminat inferior o col·licle inferior és el nucli principal del mesencèfal de la via auditiva i rep inputs de diversos nuclis perifèrics del tronc cerebral de la via auditiva, així com inputs de l'escorça auditiva.[1] El col·licle inferior té tres subdivisions: el nucli central, un còrtex dorsal pel qual està envoltat i un còrtex extern que es troba lateralment.[2] Les seves neurones bimodals estan implicades en el interacció somatosensorial, rebent projeccions del nuclis somatosensorials. Aquesta integració multisensorial pot ser la base d'un filtratge de sons autoefectius de les activitats de vocalització, masticació o respiració.[3]

Els col·licles inferiors formen part del tecte del mesencèfal, i juntament amb els col·licles superiors formen els tubercles quadrigeminats. Un col·licle inferior es troba caudal/inferior al col·licle superior ipsilateral, rostral/superior al peduncle cerebel·lós superior[4] i al nervi patètic, i a la base de la projecció del nucli geniculat medial i del nucli geniculat lateral.

Referències[modifica]

  1. Shore, S. E.: Auditory/Somatosensory Interactions. In: Squire (Ed.): Encyclopedia of Neuroscience, Academic Press, 2009, p. 693 f.
  2. Shore, S. E.: Auditory/Somatosensory Interactions. In: Squire (Ed.): Encyclopedia of Neuroscience, Academic Press, 2009, p. 694.
  3. Shore, S. E.: Auditory/Somatosensory Interactions. In: Squire (Ed.): Encyclopedia of Neuroscience, Academic Press, 2009, pp. 691–695.
  4. Sinnatamby, Chummy S. Last's Anatomy. 12th, 2011, p. 476. ISBN 978-0-7295-3752-0.