Comarca de Pontevedra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaComarca de Pontevedra

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 42° 26′ N, 8° 37′ O / 42.43°N,8.62°O / 42.43; -8.62
EstatEspanya
Comunitat autònomaGalícia
ProvínciaPontevedra Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície634,43 km² Modifica el valor a Wikidata

La Comarca de Pontevedra és una comarca de Galícia a la província de Pontevedra. Limita amb la comarca de Caldas al nord, amb la comarca de Vigo al sud, amb Tabeirós-Terra de Montes i la comarca d'O Carballiño a l'est i amb O Salnés a l'oest. En formen part els municipis de:

Comarca de Pontevedra.

Aglutina les terres de l'entorn de la capital provincial excepte Marín, integrada en la comarca d'O Morrazo per motius històrics, socials i demogràfics (després de la creació de les comarques oficials gallegues en la dècada de 1990, aquest municipi es va integrar primerament la comarca pontevedresa, però a petició dels seus veïns va passar a incloure's poc temps després dintre de la d'O Morrazo).

Població de la comarca (2006)[1]
Municipi Habitants
Pontevedra 80 096
Poio 15 201
Ponte Caldelas 6 513
Vilaboa 6 030
Cotobade 4 608
Barro 3 402
A Lama 3 022
Campo Lameiro 2 132
Total 120 644

Font: INE

La comarca ocupa el centre de la regió de les Rías Baixas, si bé les seves sortides al mar són escasses (tan solament les costes dels municipis de Poio i Vilaboa, així com la reduïda orla costanera pontevedresa (parròquies de Lourizán i, en menor mida Ponte Sampaio). Amb centre en la ciutat de Pontevedra, la comarca ocupa tot l'amfiteatre de la vall baixa del riu Lérez i les abruptes serres circumdants (que la uneixen amb la província d'Ourense en l'ajuntament de Lama), així com les riberes marítimes ressenyades.

Aquesta configuració geogràfica delata una comarca bastant heterogènia, que com altres gallegues, aglutina en el seu si diverses comarques històriques. És la de Pontevedra, doncs, una comarca purament funcional, conformada per municipis que es relacionen amb Pontevedra, però no una comarca històrica ni geogràfica. Aglutina bona part de la gran comarca històrica de Terra de Montes, una part de la d'O Morrazo, i altra de la d'O Salnés, així com la del Baixo Lérez, on conflueixen les tres.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Comarca de Pontevedra


Referències[modifica]

  1. «Pontevedra: Población por municipios y sexo. (2006)» (en castellà). Instituto Nacional de Estadística, 2006. [Consulta: 4 febrer 2020].