Combat a ganivet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un combat a ganivet (de vegades incorrectament referit com a duel) és un violent enfrontament físic entre dos o més combatents en què un o més dels participants estan armats amb un ganivet.[1][2] Una baralla a ganivet es defineix per la presència d'un ganivet i la intenció violenta dels combatents de matar o incapacitar als altres a tot preu, no per regles, habilitats, o entrenament; els participants poden ser totalment inexperts, autodidactes, o haver-se entrenat en un o més sistemes formals o informals de lluita amb ganivet.[1][3] Les lluites de ganivets poden implicar l'ús de qualsevol tipus de ganivet, encara que els ganivets de combat són deliberadament dissenyats per a aquestes confrontacions (la daga n'és un exemple).

Història i desenvolupament de les tècniques de lluita a ganivet[modifica]

Durant la llarga història del ganivet com a arma, molts sistemes o escoles de lluita a ganivet s'han desenvolupat per tot el món. Cada una es distingeixen per la regió i la cultura del seu origen. En els últims segles d'invasió repetida i conquesta de territoris estrangers pels exèrcits invasors s'han traduït amb freqüència en la difusió i adopció dels ganivets i les tècniques de ganivet de combat. Aquestes van ser al seu torn adaptades i millorades a través de llarga pràctica i exercicis, de vegades durant centenars d'anys.

Escoles i mètodes de lluita a ganivet[modifica]

A Andalusia, l'ús d'un punyal llarg, com un ganivet de combat ha estat freqüent entre els pobles d'aquesta regió des del segle xvii.[4][5] El mètode de combat l''Esgrima de Criolla ("l'escola criolla") va ser popularitzat pels gautxos de l'Amèrica del Sud i la seva gran fulla facón. Privats de la seva capacitat d'usar una espasa per diversos edictes, els senyors espanyols a l'Amèrica del Sud van adoptar el facón.[6]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 MacYoung, Marc, Winning A Street Knife Fight, (Digital format, 70 min.), Boulder, CO: Paladin Press, ISBN 9781581602524 (January 1993)
  2. Walker, Greg, Battle Blades: A Professional's Guide to Combat/Fighting Knives, ISBN 0873647327 (1993), p. 210: No totes les baralles a ganivet impliquen l'ús exclusiu dels ganivets. En una lluita destacable, el Cor. James Bowie, armat només amb el seu ganivet Bowie, va matar a tres rivals que portaven armes de foc i ganivets.
  3. MacYoung, Marc, Lies About Knife Fighting, Consultat l'1 d'agost del 2011 (anglès)
  4. de Rementeria y Fica, Mariano, Manual of the Baratero (trad. a l'anglès i anot. per James Loriega), Boulder, CO: Paladin Press, ISBN 9781581604719 (2005)
  5. Davillier, Jean Charles, Spain, Londres: Scribner, Welford and Armstrong Ltd. (1876)
  6. Estrada, Santiago, Miscelánea: El Duelo, Barcelona: Henrich y Compania (1889) p. 249