Compòsit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un teixit de filaments de fibra de carboni, element freqüent en materials compòsits

Un material compost o compòsit[1] (en anglès, composite) és un assemblatge[2] d'almenys dos materials no miscibles de manera que formen un nou material a nivell macroscòpic però que continuen separats. El nou material així constituït posseeix propietats que els elements sols no posseïen pas. El material compost més primitiu fou segurament alguna barreja de palla i fang en forma de maons per a la construcció.

Composició[modifica]

Poden estar constituïts per un esquelet que garanteix la tenacitat mecànica i una protecció anomenada matriu que generalment és una matèria plàstica (resina termoplàstica o termoestable) i que garanteix la cohesió de l'estructura i la transmissió d'esforços cap al reforç.

Els reforços[modifica]

El reforç és l'esquelet que suporta els esforços mecànics. Pot presentar-se en diferents formes: fibres curtes (feltres) o fibres contínues (teixits o textures multidireccionals). Les fibres solen posseir generalment una bona resistència a la tracció.

Les matrius[modifica]

La matriu té per principal objectiu transmetre els esforços mecànics als reforços. Garanteix també la protecció del reforç de les condicions ambientals.

Tipus[modifica]

Existeixen un gran nombre de composts que es classifiquen generalment en tres famílies en funció de la naturalesa de la matriu:

Utilització[modifica]

Els compòsits troben aplicacions per exemple dins del transport aeri (civil i militar), marítim i ferroviari, l'edificació i al sector aeroespacial, però també en els esports i l'oci, gràcies al seu bon comportament mecànic (comparable al de l'acer) i la seva baixa densitat.

Referències[modifica]

  1. «compòsit». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans. [Consulta: 3 febrer 2020]
  2. Chung, Deborah D. L.. Composite Materials: Science and Applications (en anglès). Springer, 2010, p.1. ISBN 1848828306. 

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Pere Molera i Solà; Marc J. Anglada i Gomila (versió anglesa original: W.D. Callister); Introducción a la ciencia e ingeniería de los materiales, Llibre I, Edicions Reverté, 1995, ISBN 84-291-7253-X
  • Pere Molera i Solà; Marc J. Anglada i Gomila (versió anglesa original: W.D. Callister); Introducción a la ciencia e ingeniería de los materiales, Llibre II, Edicions Reverté, 1996, ISBN 84-291-7254-8

Vegeu també[modifica]