Complex captador de llum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un complex captador de llum és un complex de subunitats de proteïnes que pot formar part d'un supercomplex més gran d'un fotosistema, la unitat funcional en la fotosíntesi. Es fa servir per les plantes i bacteris fotosintètics per capturar més llum incident que la que podrien capturar només amb el centre de reacció fotosintètic. Els complexos captadors de llum es troben en una gran varietat d'espècies fotosintètiques. Els complexos consten de proteïnes i pigments fotosintètics i envolten un centre de reacció fotosintètica per concentrar energia, obtinguda dels fotons absorbits pel pigment, cap al centre de reacció usant transferència d'energia de ressonància de Förster.

Les clorofil·les i els carotenoides són importants en els complexos captadors de llum presents en les plantes.

Estructura d'un ficobilisoma.

Referències[modifica]

  • Caffarri (2009)Functional architecture of higher plantphotosystem II supercomplexes. The EMBO Journal 28: 3052–3063
  • Govindjee & Shevela (2011) Adventures with cyanobacteria: a personal perspective. Frontiers in Plant Science.
  • Liu et al. (2004) Crystal structure of spinach major light-harvesting complex at 2.72A° resolution. Nature 428: 287–292.
  • Lokstein (1994)The role of light-harvesting complex II energy dissipation: an in-vivo fluorescence in excess excitation study on the origin of high-energy quenching. J. of Photochemistry and Photobiology 26: 175-184
  • MacColl (1998) Cyanobacterial Phycobilisomes. JOURNAL OF STRUCTURAL BIOLOGY 124(2-3): 311-34.

Enllaços externs[modifica]