Cuenca de Pamplona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Conca de Pamplona)
Plantilla:Infotaula geografia políticaCuenca de Pamplona
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 42° 47′ N, 1° 43′ O / 42.78°N,1.72°O / 42.78; -1.72
EstatEspanya
Comunitat foralNavarra
MerindadMerindad de Pamplona Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població373.149 (2020) Modifica el valor a Wikidata (635,37 hab./km²)
Geografia
Superfície587,29 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud449 m Modifica el valor a Wikidata

Cuenca de Pamplona (en euskera Iruñerria) és una comarca de Navarra. Està delimitada amb criteris estrictament físics i engloba a la capital, Pamplona, així com a la seva àrea metropolitana.

Descripció[modifica]

Consisteix en una gran vall de forma ovalada - la "conca" - creat i perfilat pel riu Arga i varis dels seus afluents, entre els quals destaquen l'Ultzama, Elorz i Arakil, els quals desemboquen a l'Arga en diferents punts de la comarca. Conviuen en ella dos espais humans ben diferenciats: l'àrea urbana de Pamplona, densament poblada i compacta, i la perifèria rural que circumda a l'anterior. La colonització de la perifèria segueix el model d'expansió urbana de la taca d'oli o mitjançant la creació de satèl·lits residencials i industrials.

El "nucli" de la conca[modifica]

És la part central, urbanitzada, densament construïda i poblada. Continguda totalment a l'àrea metropolitana de Pamplona, la integren els municipis de:

La perifèria[modifica]

Existeix un conjunt de valls i cendees que orlen el nucli des del nord fins a l'oest, donant a la comarca una forma asimètrica, notòriament expandida en direcció nord-oest. La conformen:

Només Ezkabarte pertany a l'àrea metropolitana. Són nuclis purament rurals, no obstant això molts compten amb petites urbanitzacions i acullen segones residències.

Òrgan de gestió[modifica]

Existeix un organisme supramunicipal, la Mancomunitat de la Comarca de Pamplona, que gestiona conjuntament per als municipis membres el cicle integral de l'aigua, la recollida d'escombraries i el Transport Urbà Comarcal (TUC). Cal ressenyar que aquest ens l'integren molts altres municipis que no pertanyen a la Conca de Pamplona des de l'òptica de la Geografia Física (Monreal, Esteribar, Ultzama…), però sí que queden interrelacionats amb ella intensament a través de desplaçaments pendulars diaris i dependències accentuades en serveis.

Enllaços externs[modifica]