Concert per a flauta núm. 2 (Mozart)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de composicióConcert per a flauta núm. 2
Forma musicalConcert per a solista
TonalitatRe major
CompositorWolfgang Amadeus Mozart
Creació1777?
CatalogacióK. 285d
Dedicat aFerdinand de Jean
  1. Allegro aperto
  2. Adagio non troppo
  3. Rondó: Allegretto
Instrumentacióflauta, oboè, trompa i orquestra de corda modifica

El Concert per a flauta núm. 2 en re major, K. 314/285 d, és una adaptació d'un concert per a oboè original, escrita per Wolfgang Amadeus Mozart el 1778.

Història[modifica]

Mozart va compondre el Concert per a oboè K. 314 / K. 285d com a obra especial per a l'oboista Giuseppe Ferlendis, que va entrar al servei de la cort de Salzburg el 1777. El compositor va concloure l'obra abans del seu viatge a Mannheim, és a dir, abans de finalitzar l'any. Un cop a Mannheim va rebre la comissió de tres concerts per a flauta per al metge Ferdinand Dejean. Mozart ja comptava amb el Concert per a flauta K. 313/ K. 285c i en un intent de facilitar el treball va prendre com a base l'esmentat Concert per a oboè que feia poc havia escrit, per tractar de complir l'encàrrec. No hi ha notícies del pagament de Jean ni tampoc d'un tercer concert per a flauta.

De vegades es pensa que el Concert per a flauta núm. 2d és el resultat d'una simple transposició de tonalitats, però en realitat es tracta d'una reelaboració del Concert per a oboè. Mozart va modificar diverses seccions de l'orquestració i la part solista, de tal manera que s'ajustaran al llenguatge propi de la flauta, és a dir, a les seves possibilitats sonores. El resultat no és una obra completament nova però sí d'un color sonor diferent, molt cridaner i molt diferent del Concert per a oboè. En comparació amb aquest, l'orquestració del Concert per a flauta és menys carregada, més brillant i especialment amb més espai per a la flauta solista.

Instrumentació[modifica]

L'obra està escrita per a cordes, dues flautes, i dues trompes.

Estructura[modifica]

Consta de tres moviments:

Referències[modifica]