Condicions meteorològiques extremes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Front de tempesta a Nebraska
Pedra d'una mida considerable i major de 2 cm de diàmetre després d'una tempesta a Perth (Austràlia)
Pedra d'una de diàmetre superior a 2 cm després d'una tempesta a prop de Perth (Austràlia)

Les condicions meteorològiques extremes o temps violent[1][2] són situacions meteorològiques de perill produïdes pels fenòmens meteorològics perillosos que poden causar danys, trastorns socials greus o morts.[3] Els tipus de condicions meteorològiques extremes varien segons la latitud, l'altitud, la topografia i les condicions atmosfèriques. Els vents forts, les pedregades, les precipitacions desmesurades i els incendis forestals en són exemples. Les condicions meteorològiques extremes són causades per tempestes, tornados, ràfegues descendents, llamps, tornados, ciclons tropicals i ciclons extratropicals. Els fenòmens meteorològics extrems regionals inclouen les torbonades, tempestes de neu, glaçades intenses i tempestes de sorra.

El episodis de temps violent són generalment predictibles. Els mitjans de comunicació sovint informen de mal temps mitjançant un butlletí d'alerta meteorològica.[4]

Diferenciació terminològica[modifica]

No s'ha de confondre les condicions meteorològiques extremes o el temps violent amb el que són els fenòmens meteorològics extrems.

Els esdeveniments meteorològics extrems inclouen temps inesperat, inusual, sever, o no estacional i meteorologia als extrems de la distribució històrica. Sovint, els esdeveniments extrems es basen en l'historial meteorològic registrat d'una ubicació, és a dir, fenòmens meteorològics poc comuns o impropis de l'estació meteorològica en un lloc determinat.[5]

Temps violent a Catalunya[modifica]

Els fenòmens meteorològics de temps violent o sever (de l’anglès “severe weather”) són aquells que poden causar danys materials o posar en risc la vida de les persones. En tractar-se d’un terme que pot incloure diversos fenòmens amb diferent grau d’afectació, s’han definit una sèrie de llindars per poder-lo quantificar.[6] Així, i seguint les pautes del National Weather Service,[7] el temps violent o sever correspon a:

 • pedra de diàmetre superior a 2 cm,
 • ratxes de vent superiors a uns 25 m/s.
 • tornado (rotacional) o bé en una direcció concreta (generalment, en la forma que es coneix com a esclafit).
 • fenòmens associats a les tempestes severes, com ara llamps o pluges d’elevada intensitat. Aquestes manifestacions no es consideren com a indicadors de la “severitat” de la tempesta. Tanmateix, la presència i detecció de determinats patrons associats a aquests últims fenòmens són fonamentals per a la diagnosi i predicció a curt termini de la possible severitat de la tempesta.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) identifica una Situació Meteorològica de Perill (SMP) quan es preveu la superació d’uns llindars específics per cada meteor.[8]

Referències[modifica]

 1. «violent-a». Diccionari Diec2, Institut d'Estudis Catalans, 2023. [Consulta: 25 març 2023].
 2. «temps violent, temps sever, temps perillós, temps greu, temps extrem o temps advers? - Diccionari de criteris terminològics». Termcat.cat, Centre de Terminologia, 2023. [Consulta: 25 març 2023].
 3. Organització Meteorològica Mundial. «Workshop On Severe and Extreme Events Forecasting», Octubre 2004. Arxivat de l'original el 2017-05-29. [Consulta: 18 agost 2009].
 4. «Temps violent» (en francès). Université du Québec en Otaouais, 2023. [Consulta: 27 març 2023].
 5. «fenomen meteorològic extrem». Termcat.cat, Diccionari de l'emergència climàtica, 2023. [Consulta: 27 març 2023].
 6. «Fenòmens de “temps sever” a Catalunya: cap a una base de dades històrica d’episodis». meteo.cat, Servei Meteorològic de Catalunya, 2015. [Consulta: 24 març 2023].
 7. «National Weather Service» (en anglès). NOAA, National Weather Service, 2023. [Consulta: 24 març 2023].
 8. «Situació meteorològica de perill». Meteocat. Servei Meteorològic de Catalunya, 2023. [Consulta: 25 març 2023].

Enllaços externs[modifica]

Riscos Meteorològics a Catalunya

Severe Weather Europe (en anglès)

European Severe Storms Laboratory (en anglès)