Consell Jedi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'Alt Consell Jedi és una institució de la sèrie de pel·lícules de Star Wars. Els seus membres són els més forts de l'Orde Jedi i són els elegits per a liderar els Jedi.

L'Alt Consell era un grup de dotze Mestres Jedi savis i poderosos elegits per a guiar l'Orde Jedi, així com per a servir com a cos consultiu per al Canceller Suprem. El Consell estava format per cinc membres vitalicis, quatre membres a llarg termini i tres membres a curt termini. Aquesta estructura organitzacional era una evolució de les antigues assemblees de Mestres Jedi, i durant la Gran Guerra de l'Hiperespai no hi havia hagut més que un "cercle intern" a l'assemblea. Originàriament, el Consell no tenia un lloc fix de reunió, i es reunia irregularment a planetes com Ossus, Alderaan i Chandrila. Amb el trasllat de l'Orde des d'Ossus cap a Coruscant, el Consell es va establir a aquest planeta.

Els membres del Consell Jedi tots sols triaven els Jedi que hi podien entrar. Cap cos exterior no va provar mai d'introduir un membre al Consell contra la voluntat dels seus membres fins a les Guerres Clon, quan el Canceller Suprem Palpatine va fer entrar Anakin Skywalker al Consell.

Informació general[modifica | modifica el codi]

Com es mostra en el Cànon, els Jedi estudien i utilitzen un poder místic anomenat la Força per tal d'ajudar i protegir les persones necessitades. Els membres Jedi, coneguts com Cavallers Jedi, respecten totes les formes de vida i protegeixen a aquells que no poden fer-ho per si mateixos, lluiten per solucions pacífiques i no combatives davant els altercats que es troben i lluiten només en defensa pròpia i per la defensa dels que protegeixen. Igual que els seus homòlegs, els Sith, la seua principal arma és l'espasa de llum. Entrenant la ment i el cos el Jedi busquen millorar amb l'accés sense restriccions a la força i al mateix temps tracten de millorar els individus i grups amb els quals entren en contacte.

Etimologia[modifica | modifica el codi]

La paraula "jedi" es diu que va ser adaptada per George Lucas del japonès 時代劇 (jidaigeki) (que significa "dramatització d'època" sobre samurais),[1] o potser inspirat en les paraules Jed (Rei) i Jeddak (Emperador) en la saga Barsoom d'Edgar Rice Burroughs, unes publicacions que Lucas considerava adaptar al cinema.[2][3]

Fonts i anàlegs[modifica | modifica el codi]

George Lucas reconeix que els conceptes Jedi ha begut de moltes fonts. Estes inclouen la cavalleria, els paladins, institucions Samurai bushido, i tenen relació amb les societats feudals, l'hinduisme, el Qigong, la filosofia grega, mitologia grega, història romana, mitologia romana, parts de les religions abrahàmiques, el confucianisme, el Shintō, el budisme i el taoisme, per no esmentar un sens fi de precursors cinematogràfics. El treball del mitòleg Joseph Campbell, especialment el seu llibre The Hero with a Thousand Faces, va influenciar directament Lucas, i va ser el que el va portar a crear el "mite modern ' de Star Wars.[4][5]

Antecedents i orígens[modifica | modifica el codi]

Cànon[modifica | modifica el codi]

Els Vint Perduts[modifica | modifica el codi]

Els Vint Perduts va ser el nom donat als Mestres Jedi—sent uns vint en total—que van deixar l'Orde Jedi a través de la seua història.[6] Els primers dotze d'aquests "Vint Perduts" van deixar l'Ordre Jedi abans del Tercer Gran Cisma; aquests dotze Mestres es van convertir més tard en els "Jedi Foscos" que finalment van fundar el primer Imperi Sith.

Als anys guerres clon,[7] El Mestre Jedi Dooku va marxar de l'Orde Jedi per diferències amb l'orde, convertir-se en el vintè Mestre Jedi a la història de l'Orde de fer-ho. Per a commemorar aquestos antics Jedi, es van exhibir estàtues de bustos commemoratives en el Temple Jedi de Coruscant.[8]

El crepuscle de l'Antiga República[modifica | modifica el codi]

Les pel·lícules preqüela representen els Jedi en el seu millor moment, davant la creixent presència del costat fosc de la Força i decidits a lluitar contra els seus enemics mortals, els Sith. A Star Wars: Episodi I - L'amenaça fantasma (1999), el Mestre Jedi Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) descobreix un xiquet de nou anys d'edat, Anakin Skywalker (Jake Lloyd), el qual es creu que és l'"elegit" d'una profecia Jedi que està destinat a portar l'equilibri a la Força; el nen acaba sent el padawan de l'aprenent de Qui-Gon, el jove Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor), que promet entrenar-lo.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Star Wars: The Legacy Revealed». . (The History Channel), Min:uns 90"'", 28-05-2007. « »
  2. «The Names Came From Earth». New York Times, 26-01-1997 [Consulta: 22 gener 2010].
  3. «john carter versus starwars». SciFiNow.
  4. «The Mythology of Star Wars with George Lucas and Bill Moyers». films.com. Films Media Group.
  5. «Star Wars @ NASM, Unit 1, Introduction Page». Nasm.si.edu, 31-01-1999. [Consulta: 22 gener 2010].
  6. https://www.youtube.com/watch?v=ihwejpqmVAM Star Wars - Attack of the Clones - Escenes Esborrades
  7. Star Wars episodi II: L'atac dels clons
  8. Star Wars: Absolutely Everything You Need to Know