Consell de Justícia de Catalunya

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El Consell de Justícia de Catalunya és un òrgan de govern del Poder Judicial a Catalunya previst a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 2006 que encara no s'ha pogut constituir, degut a la sentència 31/2010 del Tribunal Constitucional espanyol sobre l'Estatut català i a la necessitat de reformar la Llei Orgànica del Poder Judical, que avui dia resta sense realitzar-se.

El Consell de Justícia de Catalunya ha d'actuar com a òrgan independent del Consell General del Poder Judicial d'Espanya sense perjudici de les competències d'aquest darrer.

Composició[modifica]

D'acord amb l'Estatut, el Consell ha d'estar integrat pel President del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que el presideix, i pels membres nomenats entre jutges, magistrats fiscals o juristes de reconegut prestigi. El Parlament de Catalunya ha de designar els membres que determini la llei.

Atribucions[modifica]

Les atribucions més importants del Consell de Justícia de Catalunya respecte als òrgans jurisdiccionals situats al territori de Catalunya són, segons l'Estatut d'Autonomia:

  • Participar en la designació del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i també en la designació dels presidents de sala del Tribunal i dels presidents de les audiències provincials.
  • Instruir expedients i exercir les funcions disciplinàries sobre jutges i magistrats.
  • Participar en la planificació de la inspecció de jutjats i tribunals, ordenar-ne la inspecció i la vigilància, i fer propostes en aquest àmbit, atendre les ordres d'inspecció dels jutjats i tribunals que insti el Govern de Catalunya, i donar compte de la resolució i de les mesures adoptades.
  • Precisar i aplicar, a Catalunya, els reglaments del Consell General del Poder Judicial.
  • Presentar una memòria anual al Parlament sobre l'estat i el funcionament de l'Administració de justícia a Catalunya.

Enllaços externs[modifica]