Conservatori Reial de l'Haia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióConservatori Reial de l'Haia
(nl) Koninklijk Conservatorium Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusconservatori de música Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballarts escèniques Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1826
1974Disseny
1980Fi de construcció
Governança corporativa
Seu
Format per
Part deUniversity of the Arts in The Hague (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
Premis

Lloc webkoncon.nl Modifica el valor a Wikidata

El Conservatori Reial (anomenat Escola Reial de Música abans de 1900 i posteriorment Conservatori Reial de Música) és el conservatori de l'Haia. L'edifici està situat a Amare (Spuiplein The Hague), a prop de l'estació central.

La història d'aquest institut de formació per a la pràctica i la ciència de la música i la dansa, que forma part de la Universitat de les Arts de l'Haia des de 1990, es remunta al 1826.

Història[modifica]

La "Royal Music School" va ser fundada pel rei Guillem I l'any 1826 amb Johann Lübeck com a director, que va romandre en aquest càrrec durant gairebé quaranta anys. La primera ubicació va ser el "Koorenhuis" al "Prinsegracht". El 1855 es va instal·lar aquí un orgue de tubs, que va ser fabricat el 1841 per Jonathan Bätz de l'empresa de construcció d'orgues Bätz & Co d'Utrecht. Aquest havia servit a la sala gòtica del palau Kneuterdijk de l'Haia.

Quan el conservatori es va traslladar al proper "Korte Beestenmarkt", s'hi va construir una nova sala de concerts, on es va instal·lar l'orgue Bätz el 1883. El 1949 l'orgue va ser traslladat al "Willemskerk" i el 1990 es va tornar a col·locar a la sala gòtica.

El 1980, un nou edifici de l'arquitecte Leon Waterman es va completar a Juliana van Stolberglaan n.º 1 al barri "Bezuidenhout".[1]

El 1990, el Reial Conservatori i la Reial Acadèmia de les Arts es van fusionar per formar la Universitat d'Arts Visuals, Música i Dansa, que és la Universitat de les Arts de l'Haia des del 2010. Fora dels Països Baixos, s'utilitza el nom de Universitat de les Arts de l'Haia. Sota el paraigua, el conservatori i l'acadèmia van romandre en gran part independents. Henk van der Meulen va ser director del "Royal Conservatoire" des de l'1 d'octubre de 2008, i el va succeir Lies Colman l'1 de febrer de 2023.

Amare[modifica]

A mitjans de 2021, el Conservatori Reial es va traslladar a un nou edifici, "Amare aan het Spui". El municipi va decidir fer-ho l'any 2009, en part perquè això "oferia l'oportunitat de tornar el Conservatori Reial al centre de la ciutat". La "Residentie Orchestra" i el "Nederlands Dans Theatre" també es troben al mateix edifici. L'antic edifici serà enderrocat i donarà pas a una nova seu de l'ANWB,[2] a la qual es traslladarà el 2024.[3]

Departaments[modifica]

El conservatori té diversos departaments, entre ells:

  • Música clàssica i direcció,
  • Jazz,
  • Música antiga,
  • Vocals,
  • Institut de Sonologia,
  • Art of Sound,
  • ArtScience,
  • Composició,
  • Educació musical,
  • Teoria musical,
  • Acadèmia Nacional d'Òpera Holandesa,
  • Reial Conservatori de Dansa,
  • Escola de Joves Talents,

Directors del Reial Conservatori[modifica]

Professors (antics) coneguts[modifica]

Professors (antics) coneguts[modifica]

Referències[modifica]

  1. Koninklijk Conservatorium, architectuur.org. Gearchiveerd op 31 januari 2023.
  2. Maarten Brakema, Het Koninklijk Conservatorium mag worden gesloopt: ANWB verhuist naar Den Haag. Omroep West (11 februari 2022). Gearchiveerd op 20 juni 2022. Geraadpleegd op 17 juni 2022.
  3. Thomas de Waard, "Koninklijk Conservatorium maakt plaats voor hoofdkantoor ANWB", Algemeen Dagblad, 30 september 2020. Gearchiveerd op 17 juni 2022. Geraadpleegd op 17 juni 2022.

Bibliografia[modifica]

  • John Kasander: 150 jaar Koninklijk Conservatorium, s-Gravenhage: Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, 1976, 175 p.

Enllaços externs[modifica]

  • Pàgina web oficial