Constitució vivent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Earl Warren va liderar la Cort Suprema en un període caracteritzat per estendre dramàticament les llibertats civils reconegudes a la Constitució.

En el Dret dels Estats Units, la Constitució Vivent[1] és una teoria d'interpretació constitucional segons la qual la Constitució és, fins a cert punt, dinàmica.

Supòsits[modifica]

A diferència de la seva teoria oposada, l'originalisme, la teoria de la constitució "vivent" planteja que el document inicial es manté independent dels qui el van redactar i ratificar i es desenvolupa en una societat evolutiva. Els seus proposants sostenen que els progressos socials s'han de tenir en compte a l'hora d'interpretar les frases clau de la Constitució dels Estats Units.[2]

Dins aquesta doctrina hi ha una varietat de teories que poden, generalment, resumir-se en dues:

  • Pragmatisme: segons el qual és inacceptable interpretar la Constitució sobre la base de punts de vista antics.
  • Intenció: sosté que els autors de la Constitució la van redactar deliberadament en termes flexibles per crear un document dinàmic i "vivent".

Notes[modifica]

  1. Living Constitution
  2. Winkler, Adam. A Revolution Too Soon: Woman Suffragists and The "Living Constitution". 76 NYULR 1456, 1463 ("Sobre la base de la teoría de que la sociedad cambia y evoluciona, la constitución viviente requiere que las controversias constitucionales, en palabras del Juez del Tribunal Supremo Oliver Wendell Holmes Jr., "debe considerarse a la luz de toda la experiencia y no solamente respecto de lo que se dijo cien años atrás.")