Contard d'Este

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaContard d'Este
Biografia
NaixementContardo d'Este
1216 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Ferrara (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort16 abril 1249 Modifica el valor a Wikidata (32/33 anys)
Broni (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaSan Contardo (Broni) 
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópelegrí Modifica el valor a Wikidata
pelegrí
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
CanonitzacióCulte aprovat per Pau V i confirmat per Urbà VIII
PelegrinatgeBroni (S. Contardo)
Festivitat16 d'abril
IconografiaHàbit de sac, com a pelegrí
Patró deBroni
Família
FamíliaEste Modifica el valor a Wikidata
PareAzzo VII d'Este (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Contard d'Este (Ferrara, 1216-Broni, Pavia, 16 d'abril de 1249) fou un noble, eremita i pelegrí. És venerat com a sant per l'Església catòlica.

Biografia[modifica]

Contard nasqué a Ferrara, en la família dels marquesos d'Este, senyors de la ciutat.[1] Ja de jove, el noi va sentir la crida de la religió i abandonà les riqueses i els seus drets de successió per viure pobrament segons les directrius evangèliques.

Volent visitar els llocs sants, marxà de Ferrara amb alguns companys per fer pelegrinatge a sant Jaume de Compostela. En arribar a Broni (província de Pavia), emmalaltí i, veient que hi moriria, expressà el desig de ser-hi sebollit. Hi morí el 16 d'abril de 1249.

Veneració[modifica]

En morir, ningú no sabia qui era, però segons la llegenda, alguns esdeveniments inexplicables succeïren: quan morí, les campanes del lloc començaren a repicar soles i el cos del mort desprengué llum, com unes flames. La gent de Broni, en veure-ho, venerà el cos com a sant i l'enterrà a l'església, després convertida en basílica menor de San Pietro Apostolo. El culte popular fou aprovat per Pau V i confirmat per Urbà VIII.

Cada 16 d'abril es fa la festivitat litúrgica, i a Broni, on és el patró, l'últim dissabte d'agost es fa una processó per celebrar la translació del cos a la basílica.

Notes[modifica]

  1. Les genealogies de les branques de marquesos i ducs governants a la ciutat, però, no l'esmenten: probablement nasqués d'una branca lateral, vinculada a la dels marquesos de Ferrara, però no en seria descendent directe. Algunes fonts, com Sologeneaologia el donen com a fill d'Azzo VII d'Este i Giovanna, però això voldria dir que el seu pare el va concebre només amb onze o menys anys i abans de casar-se.

Bibliografia[modifica]