Context Arxivístic Codificat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Context Arxivístic Codificat – cossos corporatius, persones i famílies (EAC-CPF) és un estàndard de XML per codificar informació sobre els creadors de materials arxivístics – i.e., una organització, persona o familia - incloent les seves relacions a (1) recursos (llibres, col·leccions, papers, etc.) I (2) altres organitzacions, persones i famílies. L'objectiu és proporcionar informació contextual pel que fa a les circumstàncies de creació i ús dels documents. EAC-CPF es pot utilitza conjuntament amb la Descripció Arxivística Codificada (EAD) per millorar les capacitats d'EAD en la codificació d'ajuts a la cerca, però també pot ser utilitzat conjuntament amb altres estàndards o per la codificació de fitxers d'autoritats autònoms.

EAC-CPF està definit en una definició de tipus del document així com en un esquema XML i un esquema Relax NG. Els elements EAC-CPF reflecteixen l'estàndard ISAR (International Standard Archival Authority Record) i l'ISAD (General International Standard Archival Description), dos estàndards gestionats pel Consell Internacional d'Arxius.

EAC-CPF ha estat i està sent provat en diverses institucions, com el Projecte de la Unió Europea LEAF (Linking and Exploring Authority Files), finançat entre 2001 i 2004.[1]

Els primers esborranys del grup de treball Ad Hoc EAC-CPF van ser al llarg del 2004. L'agost del 2009 es va publicar per rebre comentaris abans de la publicació completa de l'estàndard l'any 2010.[2][3][4]

Referències[modifica]

  1. Weber, Jutta «Còpia arxivada». International Conference Authority Control: Definition and International Experiences [Florence], 2003. Arxivat de l'original el 7 de març 2012 [Consulta: 2 abril 2011]. Arxivat 7 de març 2012 a Wayback Machine.
  2. «Encoded Archival Context - Beta». Institute for Advanced Technology in the Humanities, 29-11-2004. [Consulta: 2 abril 2011].
  3. «<Encoded Archival Context />». Yale University Library. Arxivat de l'original el 26 March 2011. [Consulta: 2 abril 2011].
  4. «EAC-CPF Schemas Released!». [Consulta: 2 abril 2011].

Enllaços externs[modifica]