Contrapposto

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contrapposto és un terme italià per designar l'oposició harmònica de les diferents parts del cos de la figura humana, el que proporciona un cert moviment i contribueix a trencar la llei de la frontalitat. S'usa a l'escultura per donar sensació de moviment. Una de les cames està fixa a terra i l'altra s'avança, els braços fan el propi, mentre el cap mira cap a un costat simulant una passa.[1]

Va ser l'escultor Policlet qui ho va posar en pràctica en obres com el Dorífor, influint força a l'escultura del Renaixement (per exemple, el David de Miquel Àngel) i el David de Donatello. Bàsicament consisteix a representar la figura humana amb una cama lleugerament flexionada, amb el que el maluc del costat oposat apareix més elevada, igual que de l'espatlla d'aquest mateix costat està a més petita alçada que la contraria, el que dóna lloc a que la figura descrigui una lleugera giragonsa (una S) en el seu recorregut vertical. L'escultor grec del segle IV aC Praxíteles va practicar un contrapposto particular i elegant que va ser denominat "corba praxiteliana".

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.135. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 28 de novembre de 2014].