Vés al contingut

Corc de fava

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCorc de fava
Bruchus rufimanus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreColeoptera
FamíliaChrysomelidae
TribuBruchini
GènereBruchus
EspècieBruchus rufimanus Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1767

El corc de (la) fava[cal citació] (Bruchus rufimanus) és una espècie d'insecte coleòpter de la família Chrysomelidae, les larves dels quals es desenvolupen a l'interior de llavors de faves i favons fent-los inaptes al consum.

Aquesta espècie és veïna de la corc dels llegums però és ja estrictament infeudada a la fava.

Descripció[modifica]

El corc de la fava és un insecte petit de 4 a 5 mm de llargada.

Biologia[modifica]

El cicle biològic d'aquesta espècie solament comprèn una generació anual.

Els adults ponen a la superfície de les tavelles a la primavera (a la fi de maig -al començament de juny a les regions temperades de l'hemisferi nord).

Tan aviat sortides de l'ou, les larves penetren a les tavelles i després a les llavors on persegueixen llur desenvolupament durant tres mesos. Foraden les llavors abans d'esdevenir nimfes. Tot sovint els insectes resten a les llavors fins a la primavera següent.

Damnatges[modifica]

Els insectes adults viuen tan sols alguns dies i s'alimenten del pol·len de les flors, per la qual cosa causen pocs danys.

Per contra la presència de larves a les llavors, visibles gràcies a l'obertura circular que fan a la superfície d'aquestes darreres, els fa impròpies al consum humà i emmenen llur desclassificació. Segons els reglaments en vigor, variables segons els països, aquesta desclassificació intervé més enllà d'un llindar de 1,5 a 3 % de grans corcats. El preu de venda de les llavors baixa llavors sensiblement (per exemple de 140 a 90 €/t), cosa que duu a un perjudici cert per als productors.

Ultra això, la presència de grans corcats afavoreix la infestació de les cultures següents.

Mitjans de lluita[modifica]

La lluita contra el corc de la fava empra essencialment els insecticides, però aquests no essent eficaços sinó cntra els insectes adults, cal tractar les cultures, en un o diversos passatges, tan aviat com les tavelles comencin a formar-se. Aquests insectes essent molt mòbils, és necessari de tractar simultàniament totes les parcel·les en una regió donada.